HDZ ČEKA IMENOVANJE: Za Konakovića je Vukoja 'čista stvar', tvrdi da nije politički aktivista iako je bio na listi HDZ-a za Dom naroda PS BiH

Na potpitanje da je Vukoja blizak HDZ-u šef NIP-a je odgovorio pitanjem "ko danas nije blizak nekoj od političkih struktura".

  • Vijesti

  • 02. Okt. 2023  

  • 4

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković danas je kazao da jesu za razgovor o Ustavnom sudu BiH, ali da u njemu ne može biti uvedeno etničko glasanje.

"Mi smo za razgovor o Ustavnom sudu. Postoji jedna radna grupa sastala se, sastajat će se ponovo. Ako govorimo o odlasku stranih sudija, onda to mora biti po popisu zadnjem prema kojem je Bošnjaka 51 posto, u kojem ne može biti prava veta ni sa jedne strane. U pravosuđe nećemo uvoditi etničko glasanje, to ne postoji nigdje ne svijetu", kazao je Konaković u Rezimeu FTV-a.

Napad na ustavni poredak i Ustavni sud BiH nazvao je crvenom linijom.

"U ovom trenutku Dodiku najmanje treba konflikt i to mi ostavlja razlog da sumnjam da su mu važniji ruski nego interesi srpskog naroda", dodao je.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona Konaković je potcrtao da suštinske izmjene znače i izmjene Ustava BiH.

"Da bi se desile izmjene Ustava mora se glasati dvotrećinski u Parlamentu, tu moraju glasati i SDA i DF i opozicija. Nemoguće je bez SDA napraviti izmjene Ustava BiH. Slažem se da trebaju biti radnih grupa koje se oko toga dogovaraju", kazao je.

Iako je iznio kritiku na mali broj održanih sjednici Federalnog parlamenta, osvrnuo se na "problem neimenovanja sudije Ustavnog suda BiH". Na imenovanju Marina Vukoje insistira HDZ BiH. No i za Konakovića u tom imenovanju nema ništa sporno.

"Čovjek je prošao proceduru, predložen je od strane komisije u kojoj sjede eksperti plus tri politička predstavnika. Čovjek nije bio aktivista ni član političke stranke, po meni jedna čista stvar", kazao je Konaković.

Na potpitanje da je Vukoja blizak HDZ-u šef NIP-a je odgovorio pitanjem "ko danas nije blizak nekoj od političkih struktura".

Novinska agencija Patria ranije je objavila da je Vukoja itekako povezan sa HDZ-om, a 2019. godine bio je na istoj listi sa Draganom Čovićem za izbor delegata za Dom naroda PS BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...