OČAJ U REPUBLICI SRPSKOJ: „Јoš jedna neustavna odluka Ustavnog suda BiH…“

U odluci se navodi da se Zakon iz RS-a kosi s Ustavom BiH i Okvirnim zakonom o obrazovanju na nivou BiH, no u Dodikovim redovima ne skrivaju očaj zbog ovakve odluke.

  • Mini market

  • 04. Okt. 2023  

  • 1

-Јoš jedna u nizu neustavnih odluka Ustavnog suda BiH. Ovaj put na udaru je Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, kojoj pokušavaju da ospore nadležnosti u vezi sa obezbjeđenjem spoljnog vrednovanja kvaliteta, priznavanje diploma, akreditacija, ali i svega onoga što radi, histerično započinje najava na Javnom servisu pod kontrolom Milorada Dodika.

Naime, odluka Ustavnog suda BiH od 29. septembra poništava desetak članova i tačaka Zakona o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, a koje se odnose na vrednovanje kvaliteta i priznavanje diploma. Između ostalog, osporava se Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske u inostranstvu i međunarodnim organizacijama.

U odluci se navodi da se Zakon iz RS-a kosi s Ustavom BiH i Okvirnim zakonom o obrazovanju na nivou BiH, no u Dodikovim redovima ne skrivaju očaj zbog ovakve odluke.

- U izvještajima prema Evropskoj komisiji ovaj Zakon je ocijenjen kao značajan iskorak u približavanju EU zakonodavstvu o standardima EU. U tom smislu ova odluka pokazuje svu apsurdnost situacije. Ona ne samo da nije u interesu građana Republike Srpske, nego nije u interesu građana čitave BiH i na neki način čini se da se ovom odlukom pokušava spriječiti približavanje BiH ka EU, kaže Biljana Vojvodić, direktorica Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske.

- Ova odluka Ustavnog suda BiH nije dio pravnog poretka Republike Srpske. Prije svega, nije objavljena u Službenom glasniku i kao takva za nas nije pravno vidljiva. Odluku ne možemo na pravni način da kvalifikujemo i možemo samo o njoj da govorimo kao o jednom izrazu duboke ustavno-pravne krize u kojoj se nalazi BiH i sam Ustavni sud BiH, kaže Marko Romić, savjetnik Milorada Dodika.

Odluka Ustavnog suda BiH biće tema i današnje sjednice Upravnog odbora Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...