IMANJE KOD PUTINOVE PALATE, 11 KUĆA, JAHTA I 100 MILIONA FUNTI: Šta je sve dobio u naslijeđe Prigožinov sin za koga se tvrdi da je NOVI ŠEF WAGNERA

Tamo je objavljen dokument, koji nije nezavisno potvrđen, koji sugeriše da je Jevgenij Prigožin imao testament overen 2. marta i prema kojem je većinu svog nasljedstva ostavio sinu.

  • Svijet

  • 05. Okt. 2023  

  • 0

Sin Jevgenija Prigožina navodno je preuzeo komandu nad Wagner grupom i pregovara sa Moskvom o vraćanju boraca u rat u Ukrajini, smatraju vodeći vojni analitičari.

Pavel Prigožin (25) pregovarao je sa Ruskom nacionalnom gardom o budućnosti plaćeničke grupe koju je osnovao njegov otac, poručuju iz Instituta za proučavanje rata (ISW), pozivajući se na istaknuti kanal "Telegram" povezan sa Wagnerom, prenosi "Jutarnji list".

Tamo je objavljen dokument, koji nije nezavisno potvrđen, koji sugeriše da je Jevgenij Prigožin imao testament overen 2. marta i prema kojem je većinu svog nasljedstva ostavio sinu.

Prema "Tajmsu", u testamentu piše: "Svu moju imovina ...kao i imovinu koju bih mogao da steknem u budućnosti ostavljam Pavelu Evgenijeviču Prigožinu."

Pavelovo naslijeđe

Uz Wagner, Pavel bi trebalo da naslijedi oko 100 miliona funti, devet dioničkih društava i dionice u "Konkordu" te ugostiteljsko carstvo, navodi se u dokumentu.

Prema američkom Ministarstvu finansija, ovaj 25-godišnjak već kontroliše više kompanija i kompleksa luksuznih nekretnina u Sankt Peterburgu. Također, pod sankcijama je od strane brojnih zemalja, uključujući Kanadu, SAD i UK.

U međuvremenu je “San” objavio da Pavel prodaje vilu na litici Crnog mora, koja je nekad pripadala njegovom ocu, smještenu blizu “tajne palate” ruskog predsjednika Vladimira Putina vrijedne milijardu funti.

Imanje kod Putinove palate

Prigožinovo imanje se sastoji od 11 kuća, dva bazena, helidroma i privatnog pristaništa, a oko njega su nadzorne kamere na svakih deset metara – iako više nema naoružanih stražara nakon smrti šefa Wagnera. Hrabre kupce će koštati svega 1,25 miliona funti jer ide na prodaju po značajno sniženoj cijeni.

Imanje je podignuto blizu “Putinove palate” kad su ruski predsjednik i šef Wagnera bili dobri prijatelji, dodaje “San”. Vjeruje se da Pavel najviše vremena provodi u kući na 130.000 kvadratnih metara sa ženom Ekaterinom Inkinom, kćerkom bankarskog mogula iz Sankt Peterburga Sergeja Inkina. Kuća u kojoj je viđen kako se odmara nakon smrti Jevgenija Prigožina je udaljena svega 30 kilometara od “Putinove palate”. U naslijeđe Pavelu je, kako se pretpostavlja, pripala i očeva jahta “Vitamin”, vrijedna 4,35 miliona funti.

Pavel je i snimljen na toj jahti i to potpuno nag.

Pavel se borio sa Wagnerom u Siriji, prema saopćenjima njegovog oca na društvenim mrežama, i čak je dobio i "crni krst" grupe, što je njeno priznanje za vojnu službu.

"Među brojnim borcima koji su i dalje lojalni Prigožinu postoji nada da će Pavel da nastavi naslijeđe svog oca ako preuzme komandu nad plaćeničkom grupom, naveo je nedavno "New York Times".

Wagnerovci raštrkani na sve strane

Trenutno su wagnerovci raštrkani u nekoliko zemalja, uključujući Bjelorusiju, Centralnoafričku Republiku, Libiju i Mali, a povukli su se iz Ukrajine ranije ove godine.

Grupa nije imala jasnog vođu od pogibije Jevgenija Prigožina u avionskoj nesreći u augustu, dva mjeseca nakon što je poveo neuspjelu pobunu čiji je cilj bio uklanjanje ruskog vojnog vrha zbog operativnih propusta u ratu u Ukrajini.

Isticanje Pavela Prigožina kao novog šefa dolazi nakon što su neki wagnerovci negativno reagovali na prošlonedjeljni zagrljaj Vladimira Putina sa jednim od bivših viših komandanata, smatraju u ISW.

Prigožin mlađi kao alternativa "Sedom"

Putin je zadužio Andreja Troševa, poznatog i po nadimku "Sedi", da nadgleda dobrovoljce u Ukrajini. Iz Kremlja su samo kratko rekli da Trošev sada radi u ruskom Ministarstvu odbrane.

Inače, Trošev je bio prisutan na sastanku između wagnerovaca i Putina koji se održao nakon Prigožinova propalog puča. Putin je rekao da su mnogi "klimali glavama" kad je wagnerovcima ponudio nekoliko različitih novih poslova, međutim Prigožin je tada rekao da se "njegovi momci ne slažu sa tom odlukom".

U ISW kažu da navodni razvoj događaja koji uključuje Pavela Prigožina kao novog šefa plaćeničke grupe ukazuje na to da su neki zaposleni Wagnera zainteresovani za okupljanje oko alternative Troševu. Ruski izvor koji ISW citira tvrdi da mlađi Prigožin nije djelovao samostalno i da je bio pod utjecajem Mihaila Vatanina, šefa Wagnerove sigurnosne službe.

Wagner neće morati da potpisuje ugovore?

Ali, izvor povezan sa Wagnerom dodao je da njegovi borci neće morati da potpisuju ugovore sa ruskim Ministarstvom odbrane i da će grupa zadržati svoje ime, simbole, ideologiju i komandante pod Pavelom Prigožinom, smatra ISW.

Drugi prowagnerov izvor tvrdio je tokom vikenda da Moskva razmatra dopuštanje elementima Wagner grupe da se pridruže Ruskoj nacionalnoj gardi kao zasebna jedinica. Portparol ukrajinske vojske rekao je prošle nedjelje da se nekoliko stotina wagnerovaca vratilo u istočnu Ukrajinu nakon povlačenja iz zemlje i zauzimanja Bahmuta u maju.

Serhij Čerevatji, portparol ukrajinskih trupa na istoku, rekao je da su plaćenici raštrkani na različitim mjestima, da nisu dio jedne jedinice, te da nisu značajno utjecali na rat. Ruski vojni blogeri također su izvjestili da su se neki Wagnerovi borci poslednjih nedjelja vraćali u Ukrajinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...