HARIS ZAHIRAGIĆ ZAGRMIO NA SJEDNICI: "Kakvo zaduženje se sprema od 46 miliona KM? Trojka i HDZ nas guraju u nove kredite"

Prijedlog je ipak dobio potrebnu većinu za koju su glasali delegati “Trojke” i HDZ-a

  • Politika

  • 05. Okt. 2023  

  • 2

Burno je bilo na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH tokom rasprave o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za projekat unapređenja kvaliteta zraka.

Prijedlog je ipak dobio potrebnu većinu za koju su glasali delegati “Trojke” i HDZ-a, piše Faktor.ba.

Zašto je potrebno ovoliko zaduženje?

Vedad Nezirić, šef Odsjeka za zaduženja pri Federalnom ministarstvu finansija, je u uvodu kazao kako je riječ o zaduženju od 46 miliona i 100 hiljada eura, a koji se odnosu na smanjenje urbanog zagađenja. Rok za otplatu kredita je 31,5 godina.

Tokom rasprave delegat Eldin Delić (SDA) je pitao ukoliko se zajam potpiše do kraja godine, koliko će Federacija vratiti na 46 miliona eura 2062. godine u šestom mjesecu.

Nezirić je rekao kako trenutno ne može odgovoriti na to pitanje, ali da mogu poslati u pisanoj formi.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH Muamer Zukić je kazao kako se ulazi u velike kredite, a da na sjednicu nisu došli resorni federalni ministri.

Imamo skromno obrazloženje za ovaj nivo zaduženja i kao takvo ovo nećemo podržati. Budžeti rastu, zašto je potrebno ovoliko zaduženje? Je li to fali para, čini mi se da izmišljamo kako potrošiti pare. Ne vidimo dobar plan i dobru priču – rekao je Zukić.

Za riječ se javio i delegat Haris Zahiragić (SDA).

"Guraju nas u nove kredite. Proteklih 30 godina prolazili su parlamentima trećerazredni diplomati, nudili kredite šakom i kapom a zauzvrat tražili refome. Sve važnije procese su nam donijeli međunarodni prijatelji. Odluke se donose izvana. Nastavak ekonomskog porobljavanja ovog društva su krediti IBRD-a.Ukupan iznos odluka je 300 miliona KM, rok otplate i do 30 godina. Naši unuci će to vraćati. Baš me zanma kako ćemo spriječiti to zagađenje, nećemo nikako. Kada vam kažu grejs period, to je šarena laža koju prodaju vladama. Za ovaj i svaki kedit koji nema realizaciju neću glasati", rekao je Zahiragić.

Koristi će imati četiri kantona

Delagat Vibor Handžić (SDP) je kazao da će od kredita koristi imati četiri kantona – Zeničko-dobojski, Hercegovačko-neretvanski, Tuzlanski i Kanton Sarajevo – i da će ga podržati.

Delegat Nezim Alagić (NiP) je rekao kako se svi zadužuju i da bi i sam se zadužio, da se pretjeruje sa negativnim stavom o kreditu za zrak. Od pojedinih delegata se moglo čuti da je ovo kreditno zaduženje pripremio bivši premijer FBiH Fadil Novalić.

Tomislav Martinović opomenuo je da se otišlo široko od teme i da su ljudi umorni.

Zahiragić mu je replicirao kazavši kako se malo radi za primanja koja su mjesečno najmanje 4.000 KM za jednu sjednicu.

Delegatkinja Aida Obuća (SDA) je kazala da kao delegati SDA u Klubu Bošnjaka samo žele znati “koliko se zadužujemo i za šta”.

Okanite se SDA

"Kada kolega postavi čovjeku pitanje koliki ćemo iznos vratiti kada se kredit bude završio, rečeno je: “Poslat ćemo vam listing”. Ne možemo donijeti odluku da ćemo više novca vratiti nego nam je bilo poznato u vrijeme donošenja ove odluke. Ako je ovo odluka koju je Fadil Novalić uputio u parlamentarnu proceduru, ako nije odluka trenutne Vlade FBiH, nisu je trebali predlagati. Zamolila bih vas da se okanite SDA", poručila je Obuća.

Vedad Nezirić šef Odsjeka za zaduženja pri Federalnom ministarstvu finansija je objasnio da su četiri kantona (HNK, TK, ZDK, KS) izrazila želju da se zaduže i na osnovu toga je projiciran kredit.

U ovom slučaju krajnji dužnici su ovi kantoni a ne Federacija BiH.

Zaduženje za zdravstvo 55,3 miliona eura

Na današnjoj sjednici prihvaćena je i odluka o zaduženja po sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Projekat finansiranja razvojne politike zdravstvenog sektora. Riječ je o zaduženju od 55 miliona i 380 hiljada eura.

Ovdje je krajnji dužnik Federacija BiH a rok otplate je 18 godina a implementator Federalno ministarstvo zdravstva.

Delegati su negodovali jer se ne precizira na šta će se tačno utrošiti kredit i naglašeno je kako je nerazumljivo da resorni ministar nije bio prisutan na današnjoj sjednici a implementator je Federalno ministarstvo zdravstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...