PODNIJELI KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV RAME ISAKA: Hrvatski policajci neće federalne oznake na svojim uniformama

Ministar unutrašnjih poslova Kantona 10 Mario Lovrić kaže kako "federalna uredba" nije prihvatljiva ni primjenjiva. 

  • Politika

  • 06. Okt. 2023  

  • 6

Krajem jula ove godine Vlada Federacije BiH usvojila je uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u ovom entitetu, što je i objavio resorni federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak koji je taj potez predstavio iznimno važnim.

Uz to, saopćio je kako je riječ o zajedničkom radu vlasti u kantonima te Federaciji BiH, piše Večernji list BiH, blizak HDZ-u.

"Koristim ovu priliku da zahvalim svim kantonalnim ministrima unutarnjih poslova i direktorima na iznimno dobroj saradnji, a Vladi Federacije BiH na podršci", rekao je Isak.

Nije dugo prošlo od ove objave, a stvari su se dramatično promijenile, praktički samom objavom u Službenim novinama Federacije BiH. Kantonalne policijske strukture bile su šokirane time kakav je dokument, uredba, uspio proći federalnu Vladu.

U tome dokumentu je, naime, napravljena gruba podvala te je izmijenjen dokument koji je dvije i po godine usaglašavala radna grupa u kojoj su bili predstavnici Federalne uprave policije, ali i kantonalnih policija, piše dalje Večernji list.

Ovaj medij navodi i da "bošnjačka strana godinama pokušava kantonalne policije staviti u okvire zajedničke organizacijske, a onda i komandne strukture. Prvi korak napravio je ministar Isak koji je, mimo usaglašenoga rješenja, kolegama ministrima podvalio da kantonalne policijske strukture, uz oznake svog kantona, imaju oznake Policije Federacije BiH, koja uopće ne postoji.

Osim u projekcijama dijela bošnjačkih političkih i policijskih struktura koje se "furaju" da budu pandan RS.

Prema usvojenom prijedlogu, policajci će i dalje na jednom rukavu odora nositi oznake kantona iz kojeg dolaze, a na drugome "Policija Federacije BiH", koja de facto, a ni de jure ne postoji", stoji u tekstu. 

Iz četiriju kantona - Posavskog, Zapadnohercegovačkog, Kantona 10 i Hercegovačko-neretvanskog jasno su poručili kako takvu neustavnu i nezakonitu uredbu neće primjenjivati. 

Uredbom je, naime, navedeno da bi trebala stupiti na snagu od januara sljedeće godine. Za kantonalne političke i policijske strukture uopće nije sporno da uniforme imaju jedinstveni izgled, što je slučaj i posljednjih 20-ak godina, no pokušaj insinuiranja o Policiji Federacije BiH je neprihvatljiv.

To tvrde i članovi Komisije o odori i obilježjima te visoki policijski dužnosnici koji su jedini nadležni za njihovo osnivanje, organiziranje i upravljanje isključivo na nivou kantona i bez ikakva upliva iz Federacije BiH. 

Načelnik Policijske uprave Posušje i član Komisije tvrdi da takvo rješenje nije usuglašeno tokom dvoipogodišnjeg rada. 

"Ustavom Federacije BiH propisane su nadležnosti kantona. Jedna od tih nadležnosti je uspostava i nadzor policijskih snaga koje nose jedinstvene odore sa kantonalnim obilježjima. U samim počecima rada ove Komsije kolege iz Federalne uprave policije predložili su rješenje da se na desnom rukavu odora nalaze federalna obilježja, a da na lijevome rukavu budu kantonalna. Budući da je prijedlog tog rješenja u suprotnosti s odredbama Ustava Federacije BiH, kao i s odredbama Ustava ​Zapadnohercegovačkog kantona, mi, članovi Komisije iz ovog kantona, sastavili smo jedan akt koji smo dostavili predsjedniku Komisije, a u kojem smo rezolutno odbili taj prijedlog", rekao je Damir Čutura.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona 10 Mario Lovrić kaže kako "federalna uredba" nije prihvatljiva ni primjenjiva. 

"Taj prijedlog objavljen je u Službenom glasniku Federacije BiH, a s kojim se mi nikako ne možemo složiti. Naime, onaj dio koji se odnosi na obilježja na uniformama policijskih službenika u sadašnjem obliku kako je usvojen nije u skladu ni s Ustavom Federacije BiH ni ustavima kantona. Primijeniti uredbu koja je usvojena u onome obliku kako je usvojena mi možemo samo u dijelu tehničkog opisa svakog pojedinog dijela odore koju zadužuju policijski službenici. Mi ćemo, kao i do sada, imati obilježja samo našeg kantona", jasan je Lovrić. 

Večernji list dalje piše i da su "krivotvoritelji iz FUP-a i MUP-a Federacije BiH" toliko promašili metu, vidi se i u prijedlogu o obilježjima policije Kantona 10. 

Tamo su "nacrtali" grb Federacije BiH koji je osporio Ustavni sud BiH navodeći da je neustavan. 

Iz MUP-a HNK-a također su jasni.

"Ustav Federacije BiH i Ustav našeg kantona izričito propisuju kod nadležnosti da je kanton isključivo nadležan za uspostavu policijskih snaga s jedinstvenim odorama i kantonalnim oznakama. Odmah nakon službene objave uredbe Uprava policije očitovala se na te okolnosti i uputila prijedlog nadležnom tijelu da se uredba uskladi s ovim ustavima", rekao je načelnik Ureda direktora policije MUP-a HNK-a Jerko Livaja. 

"Ove nasilne promjene, koje su očiti pokušaj stvaranja federalne policijske strukture, dolaze u vrijeme kada se nekoliko policijskih agencija u ovome entitetu posve neopravdano naoružava i oprema, očito se spremajući za neke druge scenarije o kojima je govorio dio bošnjačkih političara kao odgovoru na poteze vlasti iz RS. Nedavna nabava specijalnih oklopnih vozila u Tuzlanskom, Sarajevskom kantonu ili FUP-u, koja više nalikuju na vojna vozila, jer na sebi mogu imati ugrađene teške mitraljeze te izdržati čak i napad projektilima, ne govori kako je riječ o pripremama za očuvanje javnoga reda i mira, nego pak o pripremama za otvorene okršaje", piše dalje Večernji list, izdanje za BiH. 

Ovaj medij prenosi i da "hrvatski politički i policijski dužnosnici će protiv ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Rame Isaka, koji je izmanipulirao Vladu, ali i podvalio neustavna obilježja, podnijeti krivičnu prijavu koja će biti i jasan signal drugima da se neće moći kršiti federalni i kantonalne ustave te zakone i propise koji u ovome slučaju daju isključivo ovlasti kantonima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...