UGROŽENA SIGURNOSNA SITUACIJA: Kontigent britanskih vojnika stigao na Kosovo

Rumunija je također najavila slanje dodatnih trupa.

  • Regija

  • 06. Okt. 2023  

  • 0

Prvi kontingent od dvije stotine britanskih vojnika stigao je na Kosovo danas s namjerom da pojača mirovnu misiju NATO snaga na Kosovu (KFOR). Do raspoređivanja dolazi nakon terorističkog napada na Kosovsku policiju 24. septembra i povećanja tenzija u regionu.

Vojnici iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pridružuju se britanskom kontingentu od 400 vojnika koji se već nalazi na Kosovu. Rumunska vlada je prije tri dana saoćila da takođe šalje oko 100 dodatnih vojnika da podrže KFOR.

Ovo raspoređivanje je razborit korak da se osigura da KFOR ima snage koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN-a za održavanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu. Raspoređivanje je zasnovano na zahtjevu NATO-ovog vrhovnog savezničkog komandanta za Evropu i odobreno od strane saveznika u Sjevernoatlantskom vijeću.

NATO vodi mirovnu operaciju na Kosovu od 1999. godine u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnostiUjedinjenih nacija. KFOR se trenutno sastoji od preko 4.500 vojnika koje doprinosi 27 NATO saveznika i partnera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...