MIROSLAV DOŠAO NA RED: Presuda bivšem pripadniku Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske...

Prema optužnici, kolona s civilima se kretala iz Teočaka.

  • Društvo

  • 09. Okt. 2023  

  • 0

Sud Bosne i Hercegovine danas će biti izrećena prvostepena presuda Miroslavu Markoviću, optuženom za zločine na području Zvornika.

Marković je optužen da je, kao pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u zatvaranju, zlostavljanju i ubistvima 67 bošnjačkih civila na području Lokanja u julu 1992. godine. Prema optužnici, kolona s civilima se kretala iz Teočaka.

Tužitelj Ljubo Badnjar u završnoj riječi je kazao kako je tokom dokaznog postupka van svake razumne sumnje dokazano da je optuženi Marković bio pripadnik Lokanjske čete, da je učestvovao u zarobljavanju civila iz kolone koja se kretala iz Teočaka, te da je bio u grupi vojnika koja je pucala u zarobljene Bošnjake.

Advokat Dragan Gotovac se na početku završne riječi osvrnuo na zločin protiv čovječnosti koji se Markoviću stavlja na teret, kazavši da se nameće pitanje je li Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dokazalo postojanje širokog i sistematičnog napada u selu Lokanj.

U utorak je pred Sudom BiH zakazano iznošenje završne riječi odbrane Ranka Draškića u predmetu u kojem mu se sudi sa Savom Manojlovićem – za ubistva, hapšenje i prisilno preseljenje na području Ilijaša 1992. godine.

Draškiću se s Manojlovićem sudi za učešće u napadu na Lješevo i ubistva 20 civila. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade VRS-a.

U petak je zakazno iznošenje završnih riječi odbrana Ljubiše Ćetića i Radeta Grujčića, kojima se sudi za zločine počinjene u julu 1992. na području Prijedora.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti u julu 1992. u Zecovima optuženi su Ilija Zorić, Boško Grujčić, Dušan Milunić, Zoran Stojnić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Rajko Gnjatović, Zoran Milunić i Željko Grbić.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade VRS-a, rezervne milicije i drugih formacija.

Tokom ove sedmice suđenja će biti nastavljena za zločine počinjene u Zvorniku, Prijedoru, Višegradu, Orašju, Bosanskom Novom, Sarajevu, Vlasenici, Ilijašu, Goraždu, Ključu i Rogatici, javlja BIRN BiH -Detektor.ba. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...