OGNJEN TADIĆ, SAVJETNIK MILORADA DODIKA, UZBURKAO JAVNOST: „Schmidt se povukao, sve što rade Bećirović i Komšić potvrđuje da je Republika Srpska potpuno u pravu…“

Tadić je dodao da "ako se jedan entitet usprotivi koordinaciji Predsjedništvo BiH mora odustati od tog posla".

  • Politika

  • 10. Okt. 2023  

  • 7

Prijedlog zakona o državnoj imovini, koji su na usvajanje Predsjedništvu BiH uputili Denis Bećirović i Željko Komšić izazvao je oštre reakcije u Dodikovim redovima, smatraju ga neosnovanim i, kako tvrde, „izlazi iz njihovih nadležnosti, čime krše Ustav BiH“.

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica kazao je da je "pravobranilaštvo RS-a unazad nekoliko godina cjelokupnu imovinu nepokretnu u 99 posto slučajeva upisalo na Republiku Srpsku".

- I mi nastavljamo dalje aktivnosti u vezi sa raspolaganjem imovine Srpske sa kojom raspolaže Vlada, lokalne zajednice, što je u vlasništvu lokalnih zajednica. U tom pogledu već sedam-osam izvještaja pravobranilaštva Republike Srpske koje usvaja Narodna skupština Srpske, prvi zaključak jeste da odluke Ustavnog suda BiH koje su suprotne Ustavu i zakonu neće biti sprovedene, rekao je Govedarica.

Govedarica je dodao da je "Prijedlog zakona o tzv. državnoj imovini BiH koji su  Bećirović i Komšić uputili u zvaničnu proceduru Predsjedništvu BiH napad na ustavno uređenje BiH".

Savjetnik Milorada Dodika, Ognjen Tadić, za RTRS je kazao da "onaj ko ima pravo da donosi imovinske zakone ima pravo i da utvrđuje da li je nešto imovina koja proizilazi ili ne iz sporazuma o sukcesiji".

- I to isključivo kao SFRЈ, ne kao opštedržavna imovina, ne kao društvena imovina, ne daj Bože kao javno dobro ili na šta se već sve danas pokušava ustremiti da bi je oteli od Republike Srpske, naveo je Tadić.

Tadić smatra da "svako razuman mora da konstatuje da je sve ovo samo politika i politički pokušaj da se stvori kriza".

- Sva ta kriza izgleda da je samo u funkciji da se pošto - poto pokuša instalirati Christian Schmidt kao visoki predstavnik iako nema odluke Savjeta bezbjednosti UN. Pošto se Schmidt malo povukao izgleda da su zadatke da izlijeću u javnost dobili sporedni likovi. Sve što rade Bećirović i Komšić potvrđuje da je Srpska potpuno u pravu sa svojim stavovima koje iznose u javnost, kazao je Tadić.

Tadić je dodao da "ako se jedan entitet usprotivi koordinaciji Predsjedništvo BiH mora odustati od tog posla".

- Znajući da će se Republika Srpska usprotiviti, pokušali su da se uključe u krizu, a postigli su efekat da je još više vidljivo da BiH nema nikakve nadležnosti po pitanju imovine, naveo je Tadić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...