NEOČEKIVANO, IZ AZIJE: I Afganistanci „konja“ za trke imaju, ali postoji i jedan problem...

Deset mjeseci kasnije Ahmadi se ukazao u glavnom gradu Katara.

  • Auto

  • 12. Okt. 2023  

  • 0

Entop se vratio sa svojim afganistanskim superautomobilom, sada preimenovanim u Simurgh. Izvršni direktor kompanije, Mohammad Reza Ahmadi, koji također ima ulogu dizajnera i glavnog inženjera, predstavio je automobil na Međunarodnom sajmu automobila Ženeva 2023., održanom u katarskoj Dohi.

Automobil Simurgh zasad je nepoznanica, odnosno o performansama se ništa ne zna, osim činjenice da bi ispod poklopca motora trebao biti dvolitreni turbo benzinac koji potječe od Toyote Corolle iz 2004. godine. Ahmadi objašnjava da je motor prerađen i da pruža supersportske performanse.

Afganistanski startup se u vijestima pojavio početkom ove godine kada je najavio supersportki automobil Mada9, prvi svjetski afganistanski superautomobil. Deset mjeseci kasnije Ahmadi se ukazao u glavnom gradu Katara, a Mada9 je postao Simurgh.

-Simurgh predstavlja heroje i umjetnost Afganistana, kazao je Ahmadi.

Naravno, sve ovo djeluje kao lijepa priča, ali s pričama je problem što su često fikcijske. Entop je jedva skupio 130.000 dolara za nastup na sajmu, a potrebni su i ulagači kako bi se projekt realizirao. Ahmadijeve ambicije uključuju i utrkivanje u Le Mansu, što bi bio herojski podvig. Da bi realizirao san o utrkivanju i proizvodnji Simurgha potrebno mu je 43,2 miliona dolara. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...