BEĆIROVIĆ I KOMŠIĆ IZAZVALI HISTERIJU U DODIKOVIM REDOVIMA: „Svako onaj koji ne glasa za ovo izdao je vitalni interes Republike Srpske…“

Iz PDP-a nisu bili dovoljno jasni - da li će u parlamentu podržati veto Cvijanovićke.

  • Politika

  • 13. Okt. 2023  13. Okt. 2023

  • 1

Ne stišavaju se reakcije u bh. entitetu Republika Srpska nakon što je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović najavila pokretanje vitalnog entitetskog interesa.

U zaključku čiji je autor član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, a koji je podržao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, navodi se, da institucije Republike Srpske atakuju na Dejton i Ustav BiH. Za zvaničnike RS traže sankcije Europske unije.

Zbog ovog zaključka Željka Cvijanović uložila je veto. A, o njemu zadnju riječ daje Narodna skupština Republike Srpske.

Iz Kluba SDS-a, najavljuju podršku.

- Kada je u pitanju kršenje Ustava Republike Srpske, a i preglasavanje srpskog člana Predsjedništva, nebitno što on nije iz SDS-a - mi kao državotvorna stranka ćemo uvijek štititi glas srpskog predstavnika u Predsjedništvu. Tako da, ćemo sigurno i podržati veto, kazao je poslanik SDS-a u NSRS Darko Berjan.

Iz PDP-a nisu bili dovoljno jasni - da li će u parlamentu podržati veto Cvijanovićke.

-Preglasavanje uvodi u populizam. Mi smo protiv intervencija iz vana i nametnutnih odluka. To je neprihvatljivo, kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

-Sinhornizovan napad na Republiku Srpsku i Dejton od dijela međunarodne zajednice i stranaka iz  FBiH. Odlukom NSRS kojom će biti podržan veto - Republika Srpska brani i Dejton i Ustav, rekla je šefica Kluba poslanika Demosa u NSRS Spomenka Stevanović.

-U ovom slučaju Željka Cvijanović brani dva osnovna principa, na kome počiva Ustav BiH i Dejton, a to je konsezus i vitalni interes. Svaka politička partija koja ne glasa za ovo - ona je izdala vitalni interes Republike Srpske, rekao je predsjednik NPS-a Darko Banjac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...