BLISKI ISTOK KLJUČA: Hezbolah napao Izrael, traju borbe, evakuisan grad, istječe ultimatum Izraela Gazi (VIDEO)

Najmanje 1.799 Palestinaca ubijeno je u Gazi u izraelskim napadima, prema podacima ministarstva zdravstva Gaze. Među mrtvima je 583 djece i 351 žena,

  • Svijet

  • 13. Okt. 2023  13. Okt. 2023

  • 0

Stotine hiljada muslimana protestvovali su ovih dana diljem Bliskog istoka u znak podrške Palestincima i protiv izraelskog bombardovanja Gaze. Gomile muslimanskih vjernika slile su se na ulice nakon današnjeg džuma namaza, gnjevni zbog razornih izraelskih zračnih napada na Gazu.

Izraelska policija je dopustila samo određenom broju starijih muškaraca, žena i djeci da uđu u prostrani kompleks džamije Al-Aksa, s ciljem sprječavanja mogućeg nasilja. Mladi Palestinci kojima je odbijen ulazak okupili su se na stepenicama blizu Lavljih vrata sve dok ih policija nije istjerala izvan bedema starog grada, prenosi Index.hr.

"Ne možemo živjeti, ne možemo disati, oni ubijaju sve što je dobro u nama. Sve što je nama zabranjeno, Izraelcima je dopušteno", rekao je Ahmad Barbour (57), ljut jer su i njemu zabranili ulaz.

"Smrt Izraelu", "Smrt Americi"

Desetine hiljada njih protestvovalo je u Ammanu, u Jordanu, a neki su uzvikivali: "Idemo u Jeruzalem kao milioni mučenika!". "Što oni žele od Palestine? Očekuju li da oni odu? Što će ostati onda od Palestine? Oni neće otići", kazao je prosvjednik Omar Abu-Sundos, a prenosi AP.

U Bejrutu su hiljade pristaša libanonske militantne skupine Hezbolah mahale zastavama Libana, Palestine i Hezbolaha, uzvikujući podršku Gazi i pozivajući na "smrt Izraela". U Bagdadu su se desetine hiljada demonstranata okupili na trgu Tahrir. Širom Irana, koji podržava Hamas, muslimani su također pohrlili na ulice nakon molitve.

U Teheranu su palili izraelske i američke zastave, uzvikujući: "Smrt Izraelu", "Smrt Americi" i "Izrael će biti osuđen na propast". U sirijskom glavnom gradu Damasku su se također okupili prosvjednici, među kojima su bili i Palestinci iz izbjegličkog kampa Yarmouk koji je formiran nakon rata 1948.

Broj mrtvih u Gazi porastao je na 1.799, uključujući 583 djece

Najmanje 1.799 Palestinaca ubijeno je u Gazi u izraelskim napadima, prema podacima ministarstva zdravstva Gaze. Među mrtvima je 583 djece i 351 žena, objavilo je ministarstvo u najnovijem ažuriranju objavljenom u petak. Dodatnih 6.388 ranjeno je od subote, navodi se.

Izraelski grad u blizini granice s Libanonom evakuiran

NBC izvještava da je mali izraelski grad Metula, koji se nalazi u blizini libanonske granice, danas evakuiran i izraelske odbrambene snage proglasile su ga zatvorenom vojnom zonom. Deklaracija znači da je ulazak u to područje strogo zabranjen.

Metula ima manje od 2.000 stanovnika i najsjeverniji je grad u Izraelu.

IDF je također objavio ranije danas da je eksplozija na sigurnosnoj ogradi u blizini Hanite - kibuca u blizini libanonske granice jugozapadno od Metule - uzrokovala manju štetu. Izraelske snage odgovorile su artiljerijskom vatrom prema Libanonu.

Švicarski ministar: Izraelski odgovor Hamasu treba biti proporcionalan

Švicarski ministar vanjskih poslova rekao je danas da se Izrael ima pravo braniti nakon smrtonosnog napada Hamasa, ali i da odgovor treba biti "proporcionalan", na brifingu na kojem je potvrdio da je u nasilju poginula osoba koja ima dvojno švicarsko i izraelsko državljanstvo.

U izraelskim napadima na Libanon ubijen novinar Reutersa, 6 ranjenih

Novinar je ubijen, a šest drugih ljudi ranjeno u izraelskom granatiranju južnog Libanona, prema svjedocima. Granata je pala na skup međunarodnih novinara koji su pratili sukobe na granici, izvijestio je Associated Press.

Neki su hitno prebačeni u bolnicu kolima hitne pomoći. Do granatiranja je došlo tokom razmjene vatre duž libanonsko-izraelske granice između izraelskih trupa i pripadnika libanonske militantne skupine Hezbolah.

Kako javlja Reuters, ubijen je njihov novinar Issam Abdallah. Al Jazeera je objavila da su među ranjenima dvoje njenih zaposlenika, Elie Brakhya i reporterka Carmen Joukhadar.

"Duboko smo ožalošćeni saznanjem da je naš snimatelj i novinar, Issam Abdallah, ubijen", piše u priopćenju Reutersa "Hitno tražimo više informacija, sarađujemo s vlastima u regiji i podržavamo Issamovu porodicu i kolege."

Reutersovi novinari Thaer Al-Sudani i Maher Nazeh također su zadobili povrede i traže ljekarsku pomoć, navodi se u priopćenju.

Počela kopnena ofenziva? Izrael: Pješadija i tenkovi izvode lokalizirane napade u Gazi "Izrael je izveo lokalizovane napade u Gazi tokom posljednja 24 sata, rekao je glavni izraelski vojni glasnogovornik. Pješadijske i tenkovske jedinice sudjelovale su s ciljem lociranja raketnih posada i talaca", rekao je kontraadmiral Daniel Hagari u televizijskom brifingu. 

Ovo bi moglo značiti početak kopnene ofenzive na Gazu.

"Značajan broj civila iz Gaze počeo se kretati prema jugu kako bi se spasili", piše u objavi izraelske vojske.

"Vojnici su tražili taoce i prikupljali dokaze koji bi im pomogli da pronađu zarobljenike", navodi se u priopćenju IDF-a. Vojska je također rekla da je "uništila terorističke ćelije i infrastrukturu smještenu u tom području, uključujući ćeliju Hamasa koja je ispalila protutenkovske projektile prema izraelskom teritoriju". IDF je rekao da je također nastavio napade na ciljeve Hamasa u Gazi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...