ŠKOLA NE GARANTUJE SIGURNOST: Roditelji učenika s Dobrinje strahuju zbog vršnjačkog nasilja jednog djeteta

Zabrinuti roditelji su poslali pismo ministrima i odgovornim osobama u institucijama kako bi problem vršnjačkog nasilja bio riješen.

  • Hronika

  • 14. Okt. 2023  

  • 0

Roditelji učenika s Dobrinje strahuju za sigurnost i život djece zbog ponavljajućeg vršnjačkog nasilja, škola poručila da su iscrpili sve mogućnosti i da ne garantuju sigurnost.

Zabrinuti roditelji su poslali pismo ministrima i odgovornim osobama u institucijama kako bi problem vršnjačkog nasilja bio riješen.

"U Osnovnoj školi 'Skender Kulenović' u Sarajevu dešavalo se i dešava kontinuirano vršnjačko nasilje, koje je škola uz pomoć Centra za socijalni rad, policije i Centra za mentalno zdravlje pokušavala riješiti od prošle godine. Dijete koje napada druge učenike je natprosječno inteligentno, ali je agresivno prema drugima i autodestruktivno te dosadašnji rad nije pokazao promjene ili donio rezultate", kazali su oni.

Ističu da je na multisektorskom sastanku, održanom 12. oktobra 2023. godine sa nekim od ovih ustanova i roditeljima VI4 razreda, rečeno da je škola iscrpila sve mogućnosti i da roditeljima ostaje mogućnost da se obrate ministarstvima i višim instancama da se rješavanje ovog problema ubrza, jer oni ne mogu garantovati sigurnost djece na časovima i u školi.

Navode da se na sastanku nisu pojavili roditelji djeteta, iako su uredno pozvani, kao ni Centar za mentalno zdravlje te direktorica škole.

"Riječ je o djetetu koje grebe do krvi, ubada, udara olovkom, pljuje i vrijeđa učenike te ih ganja makazama, što su pojedini roditelji osim školi prijavili i policiji. Dijete je agresivno i prema asistentima. Prisustvo asistenta ne odobravaju ni djetetovi roditelji. Dijete je, kada problem nije riješen, iz drugog odjeljenja prebačeno početkom septembra ove godine u naš razred, ali su obrasci ponašanja ostali isti, a potrebni pregledi i nastavak rada od strane Centra za mentalno zdravlje i neuropsihijatrije sa ovim djetetom nisu nastavljeni nakon raspusta", kazali su.

Ističu da im je rečeno da problematično dijete ne može dobiti drugi vid školovanja nakon što su tražili da se radi sigurnosti i svakodnevnog ometanja nastave udalji od djece na online nastavu ili nađe neko drugo trajno rješenje.

"Rekli su da kažemo svojoj djeci da 'malo okrenu glavu', što je nedopustiva poruka da učimo djecu da trpe i okreću glavu od nasilja. Mi bukvalno strahujemo svaki dan hoće li makaze završiti u njihovim tijelima jer nam je rečeno da 'niko ne zna šta je u glavi tog djeteta'. Uz to, djeca do današnjeg dana nisu imali neometanu nastavu i pod traumama su", kazali su roditelji.

Oni navode da je pomoć potrebna i djetetu koje maltretira ostale vršanjake, kao i žrtvama.

"Istovremeno, kao i ranije inkluzivno odjeljenje, željeli smo prihvatiti svu djecu, ali nasilje ne možemo i nećemo te vas pozivamo da se hitno uključite u pomoć kako žrtvama, tako i djetetu koje smo spomenuli i sistemski riješite ovaj problem koji se odnosi na uzastopne napade zadnjih sedmica, kako ne bi eskalirao. Deset dana smo strpljivo, poštujući hijerarhiju i ukazujući povjerenje institucijama, čekali na sastanak na kom nam je rečeno da 'su im ruke svezane pravilnicima i zakonima'. Kako ovo dijete ima pravo na bolji život, pomoć, imaju i naša djeca pravo na zaštitu i odjeljenje bez nasilja za što smatramo odgovornim sve navedene institucije i nadležna ministarstva", rekli su.

Na kraju su istaknuli da ne žele otkrivati identitet djeteta koje svojim ponašanjem očigledno traži pomoć te su zamolili javnost da bude oprezna kada je riječ o ovom problemu. No, ohrabruju istraživanje sporosti i neefikasnosti sistema povodom kontinuiranog vršnjačkog nasilja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...