VELIKI SKUP U LONDONU: Hiljade ljudi podržalo Palestinu (VIDEO)

Demonstranti su marširali centrom britanske prestonice, mašući transparentima i zastavama Palestine i uzvikujući slogane u znak podrške njenoj nezavisnosti.

  • Evropa

  • 14. Okt. 2023  

  • 0

U Londonu je, uprkos prijetnjama vlasti, održan miting podrške Palestini.

"Hiljade propalestinskih demonstranata izašlo je na ulice centralnog Londona dok sukob između Izraela i Hamasa eskalira", prenosi kanal Sky news.

Demonstranti su marširali centrom britanske prestonice, mašući transparentima i zastavama Palestine i uzvikujući slogane u znak podrške njenoj nezavisnosti.

Demonstranti su prošli pored Downing streeta, gdje se nalazi kancelarija premijera Rishija Sunaka. U masi su se čula negodovanja na njegov račun.

Londonska policija je saopćila da će koristiti više od hiljadu policajaca da osiguraju bezbjednost na protestu. Slične demonstracije održane su i u drugim gradovima Velike Britanije , uključujući Manchester i Edinburgh.

Šefica britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Suella Braverman pozvala je početkom sedmice snage bezbejdnosti da suzbiju nemire na ulicama usred eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Od 17.30 sati u Londonu je uhapšeno sedam demonstranata.

Protest u Londonu počeo je u Portland Placeu oko 12 sati i trebalo je da se završi u Whitehallu u 15 sati. Ali ogromna gomila je nastavila da maršira srcem glavnog grada do obližnjeg Trafalgar Squarea, gdje su se razbjesneli kada je policija uhapsila čovjeka koji se nalazio na ikoničkom postolju. Jedan aktivista je ispalio vatromet prema policajcima.

Policija je zatvorila dio Kensington High ulice u zapadnom Londonu u iščekivanju velikog protesta ispred izraelske ambasade, koja se nalazi pored Kensingtonske palate. Barikade su postavljene i kod ambasade kako bi se spriječilo okupljanje aktivista napolju.

Ministarica unutrašnjih poslova Suella Braverman pozvala je šefove policije da iskoriste "punu snagu zakona" protiv svih demonstranata koji pokažu podršku Hamasu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...