BLISKI ISTOK NA PRIJELOMNOJ TAČKI: Izrael tvrdi da je spreman na kopnenu invaziju na Gazu, Hamas i Hezbolah iz Libana gađaju mete u Izraelu

Ministarstvo zdravlja Gaze objavilo je da je do sada 2.450 Palestinaca ubijeno, 9.200 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od izbijanja rata.

  • Vijesti

  • 15. Okt. 2023  

  • 0

Uslijed vatre iz Libana, osam stanovnika pograničnih izraelskih naselja je ranjeno. Dvoje od njih su teško povrijeđeni, ali nisu životno ugroženi.

"Nivo pripravnosti među borbenim pilotima, obavještajnim osobljem i borcima je, kako se navodi, iznad 100%, uključujući i borbene pilote koji nisu prošli obuku tokom perioda protesta protiv pravosudnog udara", saopćeno je iz Odbrambenih snaga Izraela.

Kako je najavljeno, finaliziraju se pripreme za invaziju na Gazu.

"Osjećaj unutar IDF-a je da postoji visoka motivacija među vojnicima, ali dio njihovog izazova je da je usmjere u profesionalnom smjeru. Mnoge od ovih trupa ili žive u pograničnim zajednicama u Gazi ili imaju bliske rođake koji tamo žive, i bore se s teškim emocijama nakon Hamasovog masakara nad civilima. Stoga se vojska uključuje u razgovore s trupama kako bi im pomogla da se fokusiraju na misiju umjesto da traže osvetu", stoji u objavi.

Haaretz piše da se IDF priprema za mogućnost kopnene invazije na pojas Gaze, iako je tačan obim i dalje nejasan. Proteklih dana vazduhoplovstvo je povelo komandante divizija i bataljona na prelet kako bi ih upoznalo sa područjima do kojih se očekuje da stignu.

U međuvremenu, američke snage koje su prethodno trenirale sa IDF-om o protivvazdušnoj odbrani u vanrednim situacijama trenutno su u Izraelu i nastavljaju da sarađuju sa svojim izraelskim kolegama, navodi list.

Ministarstvo zdravlja Gaze objavilo je da je do sada 2.450 Palestinaca ubijeno, 9.200 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od izbijanja rata.

Uslijed vatre iz Libana, osam stanovnika pograničnih izraelskih naselja je ranjeno. Dvoje od njih su teško povrijeđeni, ali nisu životno ugroženi, prenose izraelski izvori.

Hezbolah i Hamas iz Libana gađaju mete u Izraelu

Dvije starije osobe ubijene u izraelskom granatiranju sela Chebaa.

Sve je više razmjene vatre između proiranksih formacija u Libanu i Odbrambenih snaga Izraela (IDF=

Hezbolah je objavio da su gađana dva tenka i jedno oklopno vozilo, te da su sva tri oruđa pogođena.

Organizacija je navela da je napad izveden "kao odgovor na ubistvo novinara i civila".

U petak je novinar Reutersa Issam Abdullah poginuo od izraelskog raketnog udara na skup stranih novinara u južnom Libanu, a još šest novinara je povrijeđeno.

Osim toga, u subotu je u Libanu objavljeno da su dvije starije osobe ubijene u izraelskom granatiranju sela Chebaa.

I Hamas se pridružio sukobima.

Snage ove formacije u Libanu tvrde da su ispaile 20 raketa prema gradovima na sjeveru Izraela, javlja Haaretz.

Borbeni helikopteri IDF-a tvrdi se u najnovijoj objavi, napadaju vojnu infrastrukturu u Libanu.

To je rekao je portparol IDF-a.

Osim toga, izvještava se da je ID uključen u razmjenu vatre sa vojnim snagama na libanskoj granici. Nije precizirano o kojim se vojnim snagama radi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...