BURNO U "OTVORENOM": To što Hamas radi nije viđeno čak ni u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije; U Europi postoje oni koji mogu i žele poduzeti terorističke akcije...

Dodao je kako zbog toga Izrael koristi tehniku "roof knockinga" (kucanja) kako bi upozorio ljude da "napuste zgradu".

  • Regija

  • 17. Okt. 2023  

  • 8

Događanja na Bliskom Istoku zabrinula su cjelokupnu međunarodnu zajednicu, a UN je upozorio kako i u ratovanju postoje pravila. EU je iskazala podršku Izraelu kada se radi o samoobrani, a Arapska liga ide korak dalje te traži sveobuhvatni prekid ratnih djelovanja. O daljnjoj eskalaciji i širenju sukoba govorili su gosti emisije "Otvoreno" HTV-a.

Prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila upozorio je kako "na tlu Europe postoje" skupine koje bi mogle poduzeti terorističke akcije.

- U svakom slučaju, možemo reći da na tlu Europe postoje oni koji mogu i žele poduzeti terorističke akcije. Europa ima dugu povijest suprostavljanja skupinama koje su bile za jednu ili za drugu stranu. To je uvijek bilo u nekakvim okvirima jer nisu postojali događaji koji bi jako motivirali jednu ili drugu skupinu da se suprotstave, rekao je.

Naglasio je da je ovo "posve nova situacija" jer se nalazimo u "novom svijetu" koji je započeo napadom Rusije na Ukrajinu. Ustvrdio je kako je došlo do "fragmentacije međunarodnog poretka".

- Određene skupine preuzimaju prostor djelovanja, a to djelovanje može biti nasilje. To nasilje je već bilo prisutno u Europi i ne treba ga isključiti. Zasigurno će biti onih koji će biti pozvani i od Al Qaedae ili nekih drugih organizacija da stanu u obranu nečega, zaključio je.

Povjesničar i profesor, Ivo Goldstein podsjetio je kako su događanja u Izraelu i Gazi "višeslojna" zbog svojih povijesnih korijena.

- Mislim da je čitavo ovo događanje i strahote koje vidimo u Izraelu i Gazi, apsolutno višeslojno. To treba na taj način tumačiti. Kompleksno je s vojnog, političkog, ekonomskog i vjerskog stajališta. To ima duboke korijene u povijesti, podsjetio je.

Kazao je kako na granici Izraela i Gaze prije početka rata nije bilo nikakvih konflikata te da je bio "relativan mir".

- Upad Hamasa je bio motiviran rušenjem ključnog elementa u postizanju stabilnosti na Bliskom istoku, a to je priznanje Izraela od strane Saudijske Arabije. Do sada je Izrael priznalo šest arapskih država, ustvrdio je.

Sada je, kako kaže, priznanje Saudijske Arabije ključno jer je to "najvažnija sunitska država" i sjedište Islama. Dodao je kako bi to za Iran bilo "nešto nepodnošljivo".

'Niti jedan rat nije poštovao međunarodno pravo'

Cvrtila se osvrnuo na pravni aspekt sukoba na Bliskom Istoku. Ustvrdio je kako se "ne može" opravdati stradanje civila.

- Ni na koji način se ne može opravdati bilo koja civilna žrtva, kako god se taj sukob zvao, asimetrični ili neki drugi, rekao je.

Ustvrdio je kako je Izrael "objavio rat" te da "bez obzira" na postojanje ratnog prava, možemo reći, kako "niti jedan rat koji se događao" nije poštovao međunarodno pravo.

- Kada je Izrael učinio taj prvi čin prema Gazi, dakle isključivanje vode i struje, dužnosnici UN-a su upozorili da to ima teške posljedice po stanovništvo, kazao je.

Dodao je kako je jako teško "odrediti granicu" jer je Hamas, kako kaže, "zarobio ljude" koji žive u Gazi. Kada se na to doda "velika količina bijesa u Izraelu nakon zločina", ustvrdio je kako politički vođe, "moraju nešto učiniti bez obzira na cijenu".

- Nije prvi put u povijesti da se nije poštovalo međunarodno pravo, s jedne ili s druge strane. Terorističke skupine imaju četiri strategije koje mogu poduzeti. Prvo je prisiljavanje, drugo je polarizacija, treće je mobilizacija javnosti koja vas podržava, četvrta je provokacija kojom tu mobilizaciju pokrenete, objasnio je.

- Nema rješenja vojnim sredstvima, pitanje je može li se nekim drugim sredstvima doći do održivog rješenja, poručio je.

Korištenje živog štita; 'To je kukavički'

Povjesničar Goldstein objasnio je kako Hamas "16 godina sustavno gradi" svoju vojnu i administrativnu infrastrukturu.

- Hamas, otkako je zavladao prije 16 godina Gazom, sustavno gradi svoje vojne, političke i administrativne efektive uz civilne objekte ili u civilnim objektima. Dakle, uz dječje vrtiće, uz škole, uz bolnice. To je zapravo jedna vrlo smišljena i dugoročna strategija, zaključio je.

Dodao je kako to ne radi "niti jedna" vojska te da to nije viđeno čak ni na prostoru bivše Jugoslavije u sukobima devedesetih godina.

- To niti jedna vojska ne radi. Osim Hamasa i takvih i sličnih organizacija. Vojske, recimo, čak ni u našim ratovima devedesetih nisu uzimale svoje žene i svoju djecu za živi štit. To nije niti jedna vojska radila na prostoru bivše Jugoslavije. To Hamas sustavno radi, upozorio je.

Upozorio je da takvi postupci od zgrade gdje se skrivaju i civili i pripadnici Hamasa, prave vojni cilj bez obzira na to "što na sedam od osam katova žive civili".

Dodao je kako zbog toga Izrael koristi tehniku "roof knockinga" (kucanja) kako bi upozorio ljude da "napuste zgradu".

- I to su razlozi zašto, recimo, Izrael unaprijed nekoliko minuta ili jedno kraće vrijeme obavještava ljude da moraju napustiti zgradu. Onda svi napuštaju ili oni koji mogu te onda oni ruše tu zgradu, rekao je.

- To je kukavički. Kukavički je skrivati se iza žena i djece. Osim toga, stalno se govori ili Hamas ističe ubijanje djece. Pa oni su to sami radili, upozorio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...