BELGIJA NA NOGAMA: Ministrica potvrdila likvidaciju teroriste, duge cijevi na aerodromu...

Policajci nisu novinarima davali izjave.

  • Evropa

  • 17. Okt. 2023  17. Okt. 2023

  • 2

Belgijski policajci naoružani automatskim puškama kontroliraju zračnu luku Zaventem nastojeći osigurati odlazak navijača švedske nogometne reprezentacije nakon što je u ponedjeljak navečer napadač vatrenim oružjem ubio dvoje Šveđana, a istraga tek treba utvrditi je li počinitelj napada muškarac ustrijeljen u Bruxellesu u utorak ujutro.

Dopisnik Hine od ranog jutra zajedno s kolegama s belgijske nacionalne televizije bio je na aerodromu gdje se promet putnika normalno odvijao, ali uz pojačan nadzor policije. Ljudi u žutim dresovima Švedske nije bilo.

"Pretpostavljam da se boje, pa ne pokazuju obilježja", rekao je novinar belgijske televizije koji je ondje satima čekao goste iz te nordijske zemlje.

Policajci nisu novinarima davali izjave.

Dvije su osobe poginule, a jedna je ranjena u pucnjavi u Bruxellesu, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik belgijskog federalnog tužitelja.

Napadač osumnjičen za ubistvo dvojice švedskih navijača i ranjavanje vozača u Bruxellesu ubijen je u kafiću u četvrti Schaerbeek, javljaju mediji u utorak iz belgijske prijestolnice.

Savezno državno odvjetništvo reklo je kako nema dokaza da je počinitelj na bilo koji način povezan sa situacijom u Izraelu, na okupiranim palestinskim teritorijima i šire na Bliskom Istoku.

Kako su prenijeli mediji, počinitelj je nedaleko od Place Sainctelette navodno sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja te nakon toga pobjegao.

Na društvenim mrežama objavljen je video na kojemu muškarac, vjerojatno počinitelj, rekavši da se zove Abdesalem Al Guilani tvrdi da se bori za Allaha.

Belgijski premijer Alexander de Croo potvrdio je na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, da su žrtve švedski državljani.

Napadač osumnjičen za ubistvo dvojice švedskih navijača i ranjavanje vozača u Bruxellesu ustrijeljen je i ubijen u četvrti Schaerbeek, potvrdila je ministrica unutarnjih poslova Belgije Annelies Verlinden, javlja AP.

Belgijska televizija VRT objavila je da je napadač pronađen u kafiću.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...