PRAVNI STRUČNJAK ENVER IŠERIĆ: "Ne smiju se praviti kompromisi po željama Dodika i Čovića"

Ne može se to raditi bez izmjene Ustava Bosne i Hercegovine. Oko toga nema kompromisa. Taj i takav kompromis se zove izdaja.

  • Mini market

  • 17. Okt. 2023  

  • 0

Piše: Enver IŠERIĆ (nap)

Ako se osniva drugostepeni sud, zašto se novi zakon zove Zakon o sudu Bosne i Hercegovine?

Ako se osniva dugostepeni sud, onda naziv zakona, a s obzirom da imamo već Sud Bosne i Hercegovine, treba da bude Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine.

Ako se, pak, osniva Apelaciono odjeljenje, neka nam onda ministar pravde Bosne i Hercegovine i lideri koji vode razgovore objasne šta je to novo u tom novom zakonu, jer i sada u okviru Suda Bosne i Hercegovine imamo Apelaciono odjeljenje.

Novo je samo to da se smanjuje nadležnost Suda Bosne i Hercegovine. Nemojte pregovarački status otvarati slabljenjem države i njenih institucija. To se ne smije raditi.

Predočite javnosti rješenja koja ste dogovorili. I obavite dodatne konsultacije sa vašim pravnim timovima u vezi sa vašom nakanom da zakonom mijenjate sastav Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ne može se to raditi bez izmjene Ustava Bosne i Hercegovine. Oko toga nema kompromisa. Taj i takav kompromis se zove izdaja.

Nakon jučerašnjih razgovora lidera političkih stranaka u Istočnom Sarajevu, Čović je izjavio: "današnjim dogovorom 'snažno otvorili vrata EU' i što je veoma bitno, svi kazali da niko od njih ne smije kočiti bilo koji ekonomski projekat na čitavom prostoru BiH."

E pa nemojte otvarati vrata EU, tako što ćete zatvoriti vrata Bosne i Hercegovine. Mi to ne želimo i nećemo.

A što se tiče dogovora da niko ne koči bilo koji ekonomski projekat, sa tim smo saglasni. Samo dodajte - a koji je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...