SUDILO MU SE ZA GENOCID U SREBRENICI: Nakon oslobađajuće presude, Branimir Tešić tužio državu Bosnu i Hercegovinu, i traži 22.000 KM odštete

Grubač je naveo da ostaje kod zaključka da je Tešiću umanjena životna sposobnost za 10 odsto, a zbog dijabetesa i karcinoma aktivnost za 50 odsto.

  • Društvo

  • 17. Okt. 2023  

  • 0

Na ročištu po tužbi Branimira Tešića protiv Bosne i Hercegovine radi naknade materijalne i nematerijalne štete zbog neosnovanog ili nezakonitog lišenja slobode i izrečenih mjera zabrane tokom trajanja krivičnog postupka, advokat Danilo Mrkaljević rekao je danas da je zahtjev za odštetu osnovan i da iznosi 22.000 KM.

Mrkaljević je pojasnio da je tužbeni zahtjev osnovan, jer nisu bili osnovani razlozi pritvora i izrečenih mjera zabrane.

Vještak neuropsihijatar Petko Grubač je, iznoseći nalaz i mišljenje, rekao da je strah u vezi sa pritvorom bio sastavni dio preživljenih duševnih patnji Tešića.

On je rekao da su kod Tešića strah i psihičke patnje, kao i stresno reagovanje, bili jakog intenziteta u trajanju od pet dana, dok su srednje i laki intenzitet naizmjenično trajali šest mjeseci.

Grubač je naveo da ostaje kod zaključka da je Tešiću umanjena životna sposobnost za 10 odsto, a zbog dijabetesa i karcinoma aktivnost za 50 odsto.

Pravobranilaštvo BiH zatražilo je da se zahtjev za odštetu u cijelosti odbije.

Sud BiH je prošle godine, u nedostatku dokaza, Tešića, pravosnažno oslobodio optužbi za zločine u Srebrenici.

Osim Tešića, pravosnažno su oslobođeni i Miodrag Josipović, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić.

Sud će odluku po Tešićevoj tužbi donijeti naknadno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...