"UBIJANJE NEDUŽNIH CIVILA, NASILJE, TERORIZAM SU NEPRIHVATLJIVi: Denis Bećirović osudio brutalni napad na bolnicu u Gazi

"Zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dviju država - Izraela i Palestine jedino je dugoročno rješenje",  izjavio je Denis Bećirović.

  • Politika

  • 18. Okt. 2023  18. Okt. 2023

  • 3

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je da nema opravdanja za ubijanje nedužnih civila u Gazi, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

Polazeći od ocjena i stavova koje je javno saopćio 8. oktobra 2023., još jednom je najoštrije osudio ubijanje nedužnih civila i naveo da ne postoje više i manje vrijedni ljudski životi te da je zločinac svako ko ubije jednog nevinog čovjeka, navedeno je također u saopćenju.

"Nedvosmisleno osuđujem brutalni napad na Al-Ahli Arabi Baptist bolnicu u Gazi, u kojem su ubijeni nevini palestinski civili među kojima je i veliki broj djece i žena. Napadi na bolnice koje predstavljaju simbol nesebične pomoći ljudima, napadi su na humanost. Zaštita medicinskog osoblja, medicinskih ustanova, pružanje medicinske pomoći ranjenicima i bolesnicima, zagarantovani su međunarodnim humanitarnim pravom. Izražavam svoje duboko saučešće s porodicama žrtava ovog užasnog napada, kao i s porodicama žrtava u svim prethodnim napadima. Ubijanje nedužnih civila, nasilje i odvratni terorizam su neprihvatljivi za Bosnu i Hercegovinu", kazao je Bećirović.

U Bosni i Hercegovini, dodao je, ne smije se promovirati mržnja i osveta već kultura dijaloga i tolerancije, kao i politika mirnog rješavanja sporova.

"Naša država će nastaviti graditi poziciju aktivnog, principijelnog i kredibilnog subjekta na međunarodnom planu.

U interesu je cijelog čovječanstva hitno zaustavljanje prolijevanja nedužne krvi i okončanje sukoba na Bliskom Istoku. Civilizirani ljudi iskreno saosjećaju sa porodicama žrtava bez obzira na njihovu vjersku, etničku ili neku drugu pripadnost.

Zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dviju država - Izraela i Palestine jedino je dugoročno rješenje",  izjavio je Denis Bećirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...