ŽESTOK OKRŠAJ PRED KAMERAMA: „Nakon ovoga što ste učinili, priča o tzv. legitimnom predstavljanju je pala u vodu..."

„Slobodna Bosna“ donosi kratki video.

  • Politika

  • 19. Okt. 2023  19. Okt. 2023

  • 3

Mijenja li HDZ BiH prioritete za naredno razdoblje nakon Čovićevog istupanja o ključnim pitanjima za državu? 

Je li koalicija na nivou BiH održiva? Zašto su stalna uvjetovanja na pozornici? 

Hoće li i što omekšati uzavrelu političku situaciju? 

Gosti u stusiju FTV-a bili su: Ermina Salkičević-Dizdarević, Zdenko Ćosić, Midhat Čaušević, Milorad Kojić, Džemal Smajić.

Govoreći o tome kako pomiriti stavove oko važnih pitanja unutar vladajuće koalicije, Zdenko Ćosić, izaslanik HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta BiH, u emisiji Odgovorite ljudima, istaknuo je da je naznaka dobre pregovaračke klime vrlo važna jer kakvi dogovori bez tog preduvjeta nemaju baš izgleda.

"Vidjeli smo da se preko noći, od jedne bezizlazne situacije, može doći u povoljnu pregovaračku klimu. Ne shvaćam tragično zahtjeve za 'progon stranih sudija iz Ustavnog suda BiH', jer se svi slažemo da to, prije ili kasnije, treba doći na dnevni red. Pitanje je možemo li ući u EU sa stranim sudijama - ne možemo. Vrijeme je razgovarati o tome. Ako bude nastavljena ovakva pozitivna klima, najava donošenja nekoliko ključnih zakona, oni su ključni korak za odlučivanje hoće li BiH dobiti pregovarački status. Čini mi se da bi i pitanje Ustavnog suda moglo doći paralelno s tim pregovaračkim procesom. Moramo se navikavati razgovarati o svim temama", rekao je Ćosić, naglasivši da nikad nećemo doći do zajedničkog stava, ako ne otvorimo razgovore.

Uvijek je bolje imati i privid pozitivnog okruženja nego stalno proizvoditi nekakav strah, zaključio je Ćosić.

No, zanimljiva rasprava o takozvanom legitimnom predstavljanju, nametanju odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u izbornoj noći i Željku Komšiću kao članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, odvijala se prije kraja emisije.

Ćosić je gorljivo branio potez visokih predstavnika, kazavši da je on vratio samo dio onoga što je ukinuo njegov prethodnik, nakon čega je uslijedio oštar odgovor.

„Slobodna Bosna“ donosi kratki video.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...