PREMIJER HRVATSKE, ANDREJ PLENKOVIĆ: "Schengen nije gotov, ali ima problem"

Plenković smatra kako vraćanje kontrola nije znak nepovjerenja među državama članicama.

  • Regija

  • 19. Okt. 2023  

  • 1

Odluka slovenske vlade da uvede kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom isključivo je vezana za odluku Italije koja ima ogroman priljev migranata i u kontekstu događaja na Bliskom istoku, izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade premijer Hrvatske Andrej Plenković. 

On je tako odgovorio na pitanje "je li Slovenija sugerirala Hrvatskoj da traži pomoć Frontexa, a Hrvatska to odbila". Ponovio je da je cijela situacija izazvala veliku zabrinutost brojnih njegovih kolega iz članica EU-a i da su u tim zemljama mjere sigurnosti itekako podignute na visoku razinu isključivo u kontekstu događaja na Bliskom istoku. Podsjetio je i na najnovije napade u Francuskoj i Belgiji. 

Privremene mjere na granici imaju: Austrija prema Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji, Njemačka prema Austriji, Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj. Norveška ima te mjere prema svim brodovima koji dolaze iz Schengena, Češka sa Slovačkom, Poljska sa Slovačkom, Slovačka s Mađarskom, a Švedska te mjere ima na svim granicama, kao i Francuska, dodao je premijer. 

Slovenija svoje odluke vjerovatno donosi na temelju onih talijanskih te bi stoga Ljubljana mogla granične kontrole na granici s Hrvatskom uvesti u subotu, kad će to učiniti i Italija na svojoj istočnoj granici.

"Te privremene mjere suspenzije Schengena u slučaju hitnosti, kao što je sad slučaj zbog prijetnje terorizma, mogu se donijeti na deset dana pa produljiti za dva mjeseca. Sve nakon toga onaj koji produljuje mjere ima teret dokazivanja da su te mjere stvarno nužne", rekao je premijer.

Što se tiče Frontexa, pozicija Hrvatske i Slovenije bila je zajednička - da Frontex sklopi sporazum s BiH i pomogne institucijama BiH pri izlasku migranata, rekao je Plenković. Najavio je da će o tome danas razgovarati na susretu s Borjanom Krišto u Sarajevu. 

Izrazio je čvrsto uvjerenje Vlade da ponovno uspostavljanje policijske kontrole na granicama teško može spriječiti terorizam. Hrvatska radi dobar posao, naglasio je - u zadnje vrijeme uhitili smo više od tisuću krijumčara. 

Odgovarajući na pitanje 'znači li ovo povratak klasičnih kontrola na granicama" Plenković je odgovorio: "Ne". Objasnio je da su ovakve situacije predviđene Schengenskim zakonikom, a da slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar u razgovoru s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem nije govorio ono što je govorio u medijima.

Odbacio je tvrdnje da je gotovo sa Schengenom, ali ne negira da postoje problemi uz poruku: "Schengen nije gotov, ali ima problem. Uvođenje privremenih graničnih kontrola nije novitet, no ono treba ostati iznimka koja se uvodi samo kao posljednja mjera koja treba biti podložna strogim uvjetima", prenosi HRT.

Plenković smatra kako vraćanje kontrola nije znak nepovjerenja među državama članicama, nego promijenjenog sigurnosnog konteksta u Europi, s ratovima i nestabilnostima u njezinu južnom i istočnom susjedstvu. Takva okolnost upućuje nas na zaključak da se suradnja u sigurnosnom smislu, pa i u resoru unutarnjih poslova, mora dignuti na visoku razinu, zaključio je premijer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...