STRAH JE BIO OPRAVDAN: Kina i Rusija grade vlastiti blok nacija za obračun sa Zapadom

Obje su zemlje javno odbacile ‘američku hegemoniju‘ i pozvale na razvoj ‘multipolarnog svijeta‘ s više centara moći

  • Svijet

  • 19. Okt. 2023  

  • 0

Ideološka konfrontacija, geopolitičko rivalstvo i blokovska politika nisu izbor za nas, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u govoru na otvaranju foruma u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, događaja održanog u srijedu koji je zapečatio snažno prijateljstvo Kine i Rusije u suprotnosti sa Sjedinjenim Državama.

Forum Pojas i put bio je fokusiran na vanjskopolitičku inicijativu Kine i širenje njezina globalnog utjecaja ponajviše kroz infrastrukturne projekte. Kineski čelnik, kritičan prema Zapadu, iskoristio je trenutak da prikaže svoju viziju globalnog poretka dok se svijet bori s ratom u Ukrajini i krizom u Gazi.

Središnju ulogu imao je ruski predsjednik Vladimir Putin koji je istaknuo važnost njihova partnerstva. Iako Xi nije komentirao rat, Putin je na konferenciji za novinare okrivio Sjedinjene Države za povećanje napetosti na Bliskom istoku raspoređivanjem ratnih brodova u regiji. Izjavio je da su tekući sukobi zajedničke prijetnje koje jačaju "rusko-kineske odnose".

Koordinirane politike

Xijeva izjava na forumu istaknula je njihovo protivljenje "jednostranim sankcijama, gospodarskoj prisili i prekidu opskrbnog lanca", posebice naporima SAD-a da izvrši pritisak na Kinu u pitanjima vezanim uz trgovinu, tehnologiju i Tajvan.

Putin je na početku sastanka sa Xijem na marginama konferencije rekao da Kina i Rusija trebaju bliže koordinirati svoje vanjske politike s obzirom na ono što je nazvao "trenutačnim teškim uvjetima".

Dok su trajali razgovori Putina i Xija, američki predsjednik Joe Biden sletio je u Izrael kako bi razgovarao o eskalirajućem sukobu s Hamasom. Odsutnost većine zemalja Europske unije na konferenciji, zbog sukoba Rusije i Ukrajine, označila je dodatne geopolitičke podjele.

No, događaju je prisustvovalo 150 zemalja u razvoju, što je reflektiralo veličinu kineske inicijative Pojas i put koja se odražava u pružanju zajmova za gradnju elektrana, morskih luka i druge infrastrukture diljem Azije, Afrike i Latinske Amerike. Prema priopćenju nakon foruma, Kineska razvojna banka i Izvozno-uvozna banka Kine, dva državna zajmodavca, uložit će 350 milijardi juana (45,5 milijardi eura) u fond Pojas i put.

‘Multipolarni svijet‘

Forum je omogućio Putinu da se usred rata predstavi kao meštar globalnog poretka bez obzira na to što u posljednje vrijeme Moskva nije sklapala nikakve nove sporazume te je barem prividno bila u izolaciji. Obraćajući se delegatima uglavnom s "globalnog juga", u koji većinom spadaju zemlje u razvoju, Xi je poručio kako "Rusija, Kina i većina zemalja svijeta dijele aspiracije prema kooperaciji i ekonomskom napretku". Putinovo gostovanje u Pekingu pojačalo je bojazan da Kina i Rusija rade na izgradnji vlastitog bloka nacija koji bi se mogao suprotstaviti Zapadu, piše BBC. Obje su zemlje javno odbacile "američku hegemoniju" i pozvale na razvoj "multipolarnog svijeta" s više centara moći.

I Kina i Rusija suzdržale su se od osude Hamasa za njegove napade na Izrael, kritizirale su izraelske zračne napade u Gazi i pozvale na obnovu pregovora o palestinskoj državi. Kinesko stajalište odražava njezinu ambiciju da popuni prazninu koju je ostavio SAD na Bliskom istoku, posebno u Afganistanu. Kina je u ožujku posredovala u postizanju dogovora o obnovi diplomatskih odnosa između dva rivala, Saudijske Arabije i Irana. Peking sada nudi posredovanje između Izraelaca i Palestinaca. U nedjelju je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi pozvao Izrael da zaustavi "kolektivno kažnjavanje naroda Gaze". Povijesno gledano, Kina je održavala bliže veze s Palestincima. Priznala je palestinsku državu 1988., četiri godine prije uspostavljanja diplomatskih odnosa s Izraelom. No, najnovije primjedbe signaliziraju da se Kina možda ne želi više držati neutralno po pitanju sukoba unutar zemalja. Istodobno ovakav stav pomaže Kini da odvrati pažnju od problema u svojoj domaćoj politici, poput gušenja sloboda u Hong Kongu i kršenja ljudskih prava te vlastiti genocid Ujgura u regiji Xinjiang.

(Jutarnji list)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...