"ODBIJAM BITI DIO TOGA": Zvaničnik State Departmenta podnio ostavku zbog slanja oružja Izraelu

"Odbijam biti dio toga", naglasio je.

  • Svijet

  • 19. Okt. 2023  

  • 0

Zvaničnik State Departmenta Josh Paul koji je nadzirao promet oružja podnio je ostavku ove sedmice u znak protesta protiv odluke Bidenove administracije da nastavi slati oružje i municiju Izraelu dok nastavlja opsadu Gaze u ratu s Hamasom.

U svom pismu o ostavci, Josh Paul koji je više od 11 godina bio direktor kongresa i javnih pitanja u Uredu za političko-vojna pitanja State Departmenta, rekao je da je "slijepa podrška Bidenove administracije jednoj strani dovela do političkih odluka koje bile su kratkovidne, destruktivne, nepravedne i kontradiktorne samim vrijednostima koje javno zastupamo", piše New York Times. “Odgovor koji Izrael poduzima, a s njim i američka podrška za taj odgovor i za status quo okupacije, dovest će samo do više i dublje patnje i za izraelski i za palestinski narod”, napisao je. On je kazao da se boji da SAD ponavlja iste greške koje je Washington činio proteklih desetljeća. 

"Odbijam biti dio toga", naglasio je.

Paul je rekao da bi izraelski prekid opskrbe Gazom vodom, hranom, medicinskom pomoći i električnom energijom, teritorijem od dva miliona ljudi, trebao potaknuti zaštitu u nizu dugotrajnih saveznih zakona koji imaju za cilj držati američko oružje izvan ruku kršitelja ljudskih prava.

"Ali te zakonske ograde ne uspijevaju", poručio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...