FRANCUSKA DESNICA JAŠE NA ISLAMOFOBIJI: "Ima previše džamija i previše muslimana, ne želim da Francuska postane Pakistan"

Francuski ekstremno desničarski aktivist i političar poznat po svojim aktivnostima i izjavama protiv stranaca, posebno muslimana

  • Evropa

  • 20. Okt. 2023  

  • 1

Dva slučaja napada u koji su bili uključeni takozvani džihadisti, ubistvo učitelja u Francuskoj i dva švedska navijača u Bruxellesu u Belgiji ponovo su u središte pažnje bacili tvrdnje o takozvanoj islamizaciji kontinenta zbog koje su evroposke države u stanju pripravnosti.

Na društvenim se mrežama iznova dijele kontroverzne izjave Damiena Rieua, krajnje desnog francuskog političara, koji je lamentirao kako "ima puno džamija, a previše muslimana".

"Ne želim da moja zemlja, Francuska, postane Pakistan. Želim da to bude Francuska, ali u posljednjih sedamdeset godina, džamije i muslimani su se umnožili za hiljadu", rekao je u januaru ove godine nakon što je osoba koja je ranila nekoliko ljudi na željezničkoj stanici Gare du Nord u Parizu, uzvikivala "Allah Ekber".

Damien Rieu je suosnivač Génération Identitaire, organizacije koja je nedavno raspuštena zbog svog radikalizma. Rođen u Lyonu 1989. godine, on je francuski ekstremno desničarski aktivist i političar poznat po svojim aktivnostima i izjavama protiv stranaca, posebno muslimana. Na posljednjim parlamentarnim izborima 2022. podržao je krajnjeg desničara Érica Zemmoura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...