OGREŠEVIĆ OČEKUJE PRINCIPIJELOST OD SDA: "Uloga državotvornog NES-a u kompliciranim političkim odnosima i vlasti u HNK može biti od krucijalnog značaja"

U posljednje vrijeme špekulira se da bi moglo doći do ujedinjavanja tog tzv. probosanskog bloka. Međutim, zbog unutarstranačkih neslaganja u SDA i SDP-u, nejasne su finalne konture te moguće koalicije.

  • Vijesti

  • 21. Okt. 2023  

  • 1

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), prema najavama pojedinih medija, trebala bi biti izabrana u narednih nekoliko dana. Međutim, još do kraja nije jasno ko bi je sve trebao činiti. Jasno je da je HDZ BiH praktično nezamjenjiv u procesu formiranja vlasti, ali do danas nije jasno ko će im biti koalicioni partneri, piše novinska agencija Patrija.

Pregovore s HDZ-om, kao partneri, posljednjih mjeseci vodili su SDA i NES BiH s jedne, te SDP s druge strane. U posljednje vrijeme špekulira se da bi moglo doći do ujedinjavanja tog tzv. probosanskog bloka. Međutim, zbog unutarstranačkih neslaganja u SDA i SDP-u, nejasne su finalne konture te moguće koalicije.

Komentar smo zatražili od Nermina Ogreševića, predsjednika Narodnog evropskog saveza (NES), koji se do sada nije oglašavao po pitanju formiranja vlasti u HNK. NES u Skupštini HNK ima jednog zastupnika.

"Kada je u pitanju formiranje Vlade HNK, prije svega je potrebno što više ubrzati taj proces i privesti kraju ovu agoniju kroz koju prolaze građani. Na osnovu dosadašnjih pregovora i dogovora s našim političkim partnerima, očekujem da se Vlada HNK uskoro formira i da u njoj participira i Narodni evropski savez BiH.

Naša uloga u kompliciranim političkim odnosima u HNK može biti od krucijalnog značaja, posebno s obzirom na činjenicu da je NES BiH pokazao principijelnost i držatvornost, koje prvenstveno podrazumijevaju nepopuštanje politikama koja derogiraju ingerencije i interese države Bosne i Hercegovine", kaže Ogrešević.

Dodaje da je NES jasno precizirao i postavio „crvene linije“ ispod kojih se ne smije voditi politika u BiH i u skladu s tim nije ušao u proces formiranja državne i federalne vlasti, bez obzira na primamljivost pozicija kako im to, kako kaže Ogrešević „foteljaši spočitavaju“.

"Zbog toga očekujem od naših partnera, prvenstveno od SDA, da prilikom sastavljanja Vlade HNK budu senzibilni i principijelni i da uvažavaju svoje političke partnere. Svjesni činjenice da je SDA pred političkim izazovom, nadamo se da će svojim postupcima potvrditi partnerstvo i ojačati ga", navodi Ogrešević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...