ZELENA BRIGADA POZIVA NAVIJAČE DA DAJU PODRŠKU PALESTINI: Navijači Celtica pripremaju "spektakl" sa palestinskim zastavama na utakmici Lige prvaka protiv Atletica

“Zelena brigada”, najvatrenija navijačka grupa fudbalskog kluba Celtic iz Škotske, najavila je da će dati opkoljenom palestinskom narodu na utakmici UEFA Lige prvaka u srijedu 25. oktobra na Celtic Parku u Glasgowu.

  • Sport

  • 21. Okt. 2023  

  • 1

“Zelena brigada planira da vihori palestinske zastave na utakmici i poziva na širu podršku navijača Celtica u tome, pozivajući ih da učini isto. Oni navode: “Tražimo podršku Celtica da ostane vjeran etosu osnivanja kluba i stane na stranu potlačenih.”

I završavaju svoje najnovije ažuriranje nagoveštavanjem da pristalice koje žele da učestvuju u ovoj manifestaciji solidarnosti za narod koji je trenutno bombardovan od zastrašujuće moći izraelske vojske, mogu da se suoče sa „opstrukcijom (vjerovatno od Celtica?) protiv ovoga savršeno legalnog i potpuo opravdanog čina osnovne ljudske solidarnosti.”

Na utakmici Lige prvaka u srijedu navečer očekuje se 60.000 gledalaca na Celtic Parku, a utakmica će svakako privući ogromnu svjetsku publiku ne samo zbog fudbala već i zbog planirane demonstracije palestinskih zastava među navijačima Celtica.

To bi moglo značiti da će se UEFA uključiti sa svojim pristupom “bez politike u fudbalu”, ali taj je brzo zaboravljen i odbačen kada su i sami željeli pokazati podršku Ukrajini.

Nakon transparenta “Zelene brigade” na Celtic Parku uoči meča protiv Kilmarnocka, Celtic je dao saopštenje, ali nije dalje komentarisao. Pošteno je reći da su mišljenja bila jaka i iskreno zadržana na obje strane debate koja se vodila među pristalicama Celtica i vjerovatno je pošteno reći da su i transparent i izjava Celtica mogli i trebali biti bolje formulirani, piše Stav.ba.

No, to je sada stara vijest dok se užasni događaji nasvljaju odvijati i broj ubijenih raste u beskraj.

Navijači Celtica imaju dugu historiju solidarnosti sa paletsinskim narodom, od jednostavnih transparenta podrške do ambicioznih projekata.Recimo, uspostavili su odnose sa Palestincima u izbjegličkom kampu Aida u Betlehemu. Ali su i Palestinci na Zapadnoj obali podizali transparente solidarnosti sa Zelenom brigadom za njihove vlastite borbe – simbolično, ali dokaz je to međusobnog poštovanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...