PIŠI PROPALO: Odgođena vanredna sjednica Skupštine HNK, ništa od nove vlade…

O zakazivanju sjednice i narednih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena, kazali su iz Skupštine.

  • Politika

  • 23. Okt. 2023  

  • 0

Prva vanredna sjednica Skupštine HNK koja je bila zakazana za danas odgođena je, izvijestili su iz kantonalne skupštine.

Napomenuli su i da se odgađa planirano obraćanje medijima zakazano također za danas u 8,45 sati.

O zakazivanju sjednice i narednih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena, kazali su iz Skupštine.

Istovremeno, Kantonalni odbor SDP-a BiH HNK izrazio je žaljenje zbog odgađanja sjednice Skupštine na kojoj je trebala biti potvrđena nova vlada.

"S obzirom na višemjesečne napore koje smo kao odgovorna politička stranka uložili na uspostavu Vlade HNK razočarani smo kršenjem dogovorenog Sporazuma na osnovu kojeg je u petak sazvana izvanredna sjednica Skupštine HNK", saopćili su iz KO SDP-a.

"Sporazumom kojeg su usvojili stranački organi SDP-a, HDZ-a BiH i SDA bilo je predviđeno da ove tri stranke participiraju u Vladi HNK. Zbog toga nas je u nedjelju navečer neugodno iznenadio zahtjev SDA da u Vladi HNK bude zastupljen i NES", navode dalje iz SDP-a.

Dogovorenim sporazumom predviđeno je da ime jednog ministra usuglase isključivo SDA i SDP pa im je, kako kažu, neprihvatljiv zahtjev SDA da se taj resor ponudi NES-u.

"U ove pregovore smo ušli s iskrenim namjerama, da bez obzira na osobne animozitete, postignemo sporazum na programskim principima koji bi građanima našeg kantona omogućio da, nakon osam godina tehničke vlade, konačno dobiju vlast koja odražava legitimnu skupštinsku većinu", kažu iz SDP-a.

Ističu i da se NES HNK ne uklapa u programske ciljeve koje su proklamirali sporazumom, a pogotovo se "ne uklapaju u koncepciju vladavine prava i borbe protiv korupcije za koje se cijelo vrijeme zalažemo".

Uz to, potpuno su suvišan politički subjekt u novoj skupštinskoj većini s obzirom na to da i bez NES-a postoji kvalificirana većina od 21 zastupnika koji su voljni podržati novu vladu, naglašavaju iz SDP-a.

Na kraju zaključuju kako SDP BiH ostaje dosljedan programskim principima i sporazumu kojeg su usuglasili sa SDA i HDZ-om BiH, u interesu građana HNK i Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...