HOROR U TEHERANU: Iranska tinejdžerica završila u komi nakon sukoba s moralnom policijom, nadzorne kamere snimile sve...

Nekoliko trenutaka kasnije, jedna od djevojaka izlazi iz voza i saginje se.

  • Šareni svijet

  • 23. Okt. 2023  

  • 1

Iranska tinejdžerka je u komi nakon navodne svađe sa moralnom policijom pišu iranski državni mediji. Armita Geravand (16) kolabirala je nakon što je 1. oktobra ušla u voz u teheranskom metrou.

Aktivisti su optužili policiju za moral da ju je napala jer nije nosila hidžab, ali vlasti insistiraju na tome da se onesvijestila. Još nema potvrde o Armitinom stanju od njenih roditelja ili aktivista.

Tinejdžerka se nalazi na liječenju u teheranskoj bolnici Fajr pod strogim obezbjeđenjem. Mnogi Iranci povukli su paralele sa slučajem Mahse Amini, mlade žene koja je umrla u pritvoru u septembru 2022. nakon što ju je pritvorila moralna policija u Teheranu jer je navodno „nepropisno“ nosila hidžab.

Svjedoci su tvrdili da su je policajci pretukli, ali su vlasti njenu smrt pripisali već postojećim zdravstvenim stanjima. Protesti protiv vlade, koji se još uvijek održavaju, izbili su širom zemlje kada je Amini preminula nakon tri dana u komi. Stotine ljudi su ubijene, a hiljade privedene u nasilnom obračunu sa snagama sigurnosti.

Na snimku CCTV-a koje su objavile iranske vlasti vidi se Armita Geravand, s nepokrivenom glavom, kako ulazi u voz na stanici Šohada u Teheranu sa još dvije djevojke. Nekoliko trenutaka kasnije, jedna od djevojaka izlazi iz voza i saginje se.

Ona i nekoliko drugih putnika tada su viđeni kako nose bez svijesti Armitu za ruke i noge prije nego što je polože na platformu.

Nije objavljen nijedan snimak iz unutrašnjosti voza ili ulaza u stanicu.

Grupa za ljudska prava Hengaw, fokusirana na iransku kurdsku etničku manjinu, navela je da je Armita "fizički napadnuta od strane vlasti... zbog onoga kako navode nepoštivanja obaveznog 'hidžaba'". "Kao rezultat toga", dodaje se, "zadobila je teške povrede." Međutim, generalni direktor metroa u Teheranu negirao je da je postojao "bilo kakav verbalni ili fizički sukob" između Armite i "putnika ili rukovodilaca metroa".

Hengaw je kasnije na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj je Armita bez svijesti u bolnici. Na slici je prikazana djevojka koja leži na leđima u krevetu sa zavijenom glavom i pričvršćena za nešto što je izgledalo kao cijev za disanje.

Državni emiter IRINN je u nedjelju izvijestio da "praćenja najnovijeg zdravstvenog stanja Armite Geravand pokazuju da je njeno zdravstveno stanje „moždane smrti“ izgleda izvjesno uprkos naporima medicinskog osoblja".

Prije osam dana, Hengaw je rekao da je tinejdžerka ostala u komi i da njeno stanje ne pokazuje znakove poboljšanja. U odvojenom događaju u nedjelju, Revolucionarni sud je izrekao duge zatvorske kazne dvjema novinarkama koje su izvještavale o smrti Mahse Amini prošle godine.

Niloufar Hamedi i Elaheh Mohammadi osuđene su na sedam, odnosno šest godina zatvora nakon što su optužene za "saradnju s neprijateljskom američkom vladom" i "udruživanje protiv nacionalne sigurnosti", objavila je državna novinska agencija Irna.

Žene su negirale optužbe i insistirale da su samo radile svoj posao.

Hamedi, novinarka lista Sharq, fotografirala je oca i baku Mahse Amini kako se grle u bolnici nakon što su saznali za njenu smrt. Ona je to objavila na Twitteru uz natpis: "Crna haljina žalosti postala je naša nacionalna zastava".

Mohammadi, reporterka lista Hammihan, objavila je priču o sahrani Amini u njenom rodnom gradu Saqqezu. Opisala je kako su stotine ožalošćenih uzvikivale "Žena, život, sloboda", što je postalo jedan od glavnih slogana protesta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...