ANDREJ PLENKOVIĆ O POTENCIJALNIM PRIJETNJAMA IZ BOSNE I HERCEGOVINE: „Obje institucije su dale svoje mišljenje. Svi su budni u ovom trenutku…“

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se i na izjavu bivšeg premijera Slovenije Janeza Janše, koji u jeku migrantske krize poziva Slovence da se naoružaju.

  • Regija

  • 24. Okt. 2023  24. Okt. 2023

  • 0

Andrej Plenković, premijer RH, se osvrnuo na izvještaj talijanskih obavještajnih službi koje su upozorile na prisustvo terorista na Balkanu, između ostalog i na potencijalne prijetne iz Bosne i Hercegovine, te na izjavu Janeza Janše koji je pozvao Slovence da se naoružaju.

- Procjene donosimo na temelju podataka naših službi – SOA i MUP. Obje institucije su dale svoje mišljenje. Svi su budni u ovom trenutku, rekao je.

Dodao je kako su agencije "svjesne izmijenjene sigurnosne situacije" te da je moguće da će doći do novog vala migracija.

- Svjesni smo izmijenjene sigurnosne situacije. Ruska agresija na Ukrajinu izazvala je veliki izbjeglički val pa situacija terorističkog napada Hamas na Izrael zbog čega može opet doći novi val migracija, kazao je.

- Granicu moramo čuvati čvrsto, a što se tiče zemalja izvan EU-a, želimo da što prije usklade vizni režim s trećim zemljama, zaključio je.

„Osuđujemo neprimjerene pjesme navijača“

Plenković je osudio subotnji incident i pjevanje ustaške koračnice na utakmici između Gorice i Dinama, poručivši da policija već postupa u tom slučaju.

- Uvijek smo u poziciji da osuđujemo neprimjerene pjesme koje navijači pjevaju, bilo to na utakmicama HNL-a ili još gore na takmičenjima u kojima sudjeluje HNL reprezentacija, rekao je premijer i predsjednik HDZ-a nakon sjednica Šireg predsjedništva stranke.

Novinarima je rekao kako je od ministra unutrnjih polova Davora Božinovića čuo da hrvatska policija već postupa prema određenoj grupi navijača koji su pjevali te pjesme.

- Osuđujem jasno što je bilo u Gorici, osuđujem i ovo što je bilo u Osijeku, dodao je premijer, koji smatra da je na sudovima da donosu adekvatne odluke za takvo ponašanje jer će samo jasnom porukom da su to kažnjiva djela za koja netko odgovara uspjeti to prevenirati.

Takvim se provokacijama, rekao je, očito želi umanjiti sport, nogomet i u konačnici ono što veliki broj ljudi voli.


Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...