OTKRIVEN PUTINOV PAKLENI PLAN: Ruski okupatori uz pomoć jedne zemlje dobili vjetar u leđa, zbog ovoga rat u Ukrajini može potrajati…

"Na temelju zapadnih procjena proizvodnih kapaciteta ruskog topništva i nastavka izvoza sjevernokorejskog topništva, Rusija će vjerovatno moći održati općenito dovoljan intenzitet granatiranja u doglednoj budućnosti."

  • Svijet

  • 24. Okt. 2023  

  • 0

Stručnjaci Instituta za proučavanje rata (ISW) predviđaju da će Rusija 2024. uspjeti održati intenzitet vatre vlastitim i sjevernokorejskom municijom, ali znatno manjim nego što je bio 2022.

Stručnjaci sugeriraju da će ruska domaća proizvodnja topničkih granata, dopunjena povećanim uvozom municije iz Sjeverne Koreje, vjerovatno omogućiti ruskim snagama da održe dovoljan intenzitet topničke vatre u Ukrajini 2024., iako na relativno nižoj razini nego 2022. Načelnik Obavještajnog centra estonskih odbrambenih snaga, pukovnik Ants Kiviselg, rekao je da Rusiji preostaje oko četiri miliona topničkih granata kojima ruske snage mogu voditi rat "niskog intenziteta" još godinu dana. Kiwiselg je istaknuo da postoje izvještaji da je Sjeverna Koreja Rusiji poslala do 1.000 kontejnera sa municijom, od kojih svaki sadrži između 300 i 500 artiljerijskih komada. Kiwiselg procjenjuje da je Sjeverna Koreja možda isporučila Rusiji između 300.000 i 500.000 komada municije, što bi moglo trajati do mjesec dana uz trenutnu dnevnu stopu od oko 10.000 metaka dnevno.

U pregledu se navodi da zapadni izvori i satelitske slike potvrđuju da su sjevernokorejske isporuke, koje će se vjerovatno sastojati uglavnom od topničkih granata, naglo porasle otkako su ruske i sjevernokorejske vlasti vjerovatno započele formalniju vojno-tehničku suradnju u septembru, kao što je ISW ranije izvijestio, a Sjeverna Koreja će vjerovatno nastaviti opskrbu.

"Na temelju zapadnih procjena proizvodnih kapaciteta ruskog topništva i nastavka izvoza sjevernokorejskog topništva, Rusija će vjerovatno moći održati općenito dovoljan intenzitet granatiranja u doglednoj budućnosti."

Dok sveukupno smanjenje intenziteta vatre može ograničiti sposobnost ruskih snaga da provode ofenzivne operacije velikih razmjera, oni vjeruju da se okupatori vjerovatno neće suočiti s velikim nedostacima koji bi značajno potkopali odbrambene operacije, a smanjenje intenziteta vatre neće dati Ukrajini da forsira prednost. "Stepen do kojeg će međunarodni partneri podržati sposobnost Ukrajine da održi učinkovitu vatrenu moć protiv ruskih snaga bit će ključni faktor koji će odrediti odgovarajuće sposobnosti 2024.", kažu analitičari.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...