MAĐARI ODUGOVLAČE: Parlament odbio da glasa o kandidaturi Švedske u NATO

Mađarska je glavna prepreka za prijem Švedske u NATO

  • Evropa

  • 24. Okt. 2023  

  • 1

Mađarski parlament odbio je danas prijedlog da se održi glasanje o kandidaturi Švedske za pridruživanje NATO-u, dodatno odlažući uključivanje te nordijske zemlje u vojnu alijansu.

Mađarska je glavna prepreka za prijem Švedske u NATO nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak podnio turskom parlamentu protokol kojim je odobrio prijem.

Vladajuća partija Fides, koju vodi populistički premijer Viktor Orban, koji se smatra jednim od jedinih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u EU i ima apsolutnu većinu u mađarskom parlamentu, odugovlači donošenje kandidature Švedske od jula 2022. godine.

Poslanici Fidesa blokirali su danas prijedlog o zakazivanju glasanja, rekla je Agneš Vadai, poslanica mađarske opozicione Demokratske koalicije i bivša državna sekretarka u ministarstvu odbrane.

Sljedeći mogući put za glasanje o ratifikaciji bit će na sjednici parlamenta koja počinje 6. novembra, rekla je ona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...