UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA. „S obzirom da su Bošnjaci malobrojniji od Hrvata…“

-Nadam se da Hrvati neće ispasti naivni kao francuske sobarice, a da s druge strane očekuju kad će se dogoditi izmjene Izbornog zakona, kazao je Krešić.

  • Vijesti

  • 25. Okt. 2023  

  • 4

Na prekinutoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara trebala se naći tačka o usvajanju Statuta Grada s izmjenama dogovorenim u Mostarskom sporazumu. Mostar bi tako bio podijeljen u šest posebnih općina koje bi imale veliku autonomiju u odlučivanju uz povjerenike s praktično ovlastima načelnika.

Mostarski sporazum potpisan je 17. juna 2020. godine između predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, kao i tadašnjih predsjednika gradskih odbora ovih stranaka Slavena Zeljke i Salema Marića.

A upravo je posljednji navedeni kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara na dnevni red sjednice pokušao staviti i tačku o izglasavanju izmjena Statuta prema istom sporazumu. Ipak, u mostarskom HDZ-u navode kako sjednica nije propala zbog tačke o Statutu nego zbog Marićeve samovolje i neprihvaćanju tačaka koje je ponudio gradonačelnik Kordić.

U sporazumu su bile dogovorene izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu izbornih pravila za Grad Mostar kako bi se održali izbori, što je jedino i ispunjeno. Preostali dio sporazuma oko izmjena Statuta Grada pri čemu bi se oformilo šest prijeratnih općina kao i osiguravanje takozvanog „legitimnog predstavljanja“ konstitutivnih naroda u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH, nikada nije realizirano.

Po mišljenju novinara Zorana Krešića, medijske perjanice Čovićevog HDZ-a, može ići ili sve ili ništa kad je u pitanju ovaj sporazum, što znači da bez izmjena Izbornog zakona treba odbaciti izmjene Statuta Grada Mostara.

Mostarski HDZ navodi kako ovakav način usvajanja Statuta nije prihvatljiv, ali i da lokalni izbori iduće godine nikako nisu upitni kad je u pitanju ovaj Grad.

-S obzirom na to da su Bošnjaci nešto malobrojniji u Mostaru u odnosu na Hrvate, njihovo je legitimno pravo tražiti svoju autonomiju kroz eventualne većinske općine, unatoč tome što bi to bilo suprotno načelima lokalne samouprave i unatoč što bi upravljanje Gradom moglo doći pod blokadu i opće nefunkcioniranje. Međutim, hrvatski predstavnici ne mogu na takvo što pristati bez obzira i na pritisak američkog veleposlanstva kao medijatora, jer nije ispunjen ni ostatak Mostarskog sporazuma.

Nadam se da Hrvati neće ispasti naivni kao francuske sobarice, a da s druge strane očekuju kad će se dogoditi izmjene Izbornog zakona, kazao je Krešić.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...