ZLATKO LAGUMDŽIJA O USVAJANJU REZOLUCIJE UN-a O GAZI: "Mali korak koji daje nadu da svijet, a i mi nismo izgubili politički i moralni kompas"

Zahvaljujući upravo principijelnom stavu i timskom radu, Bosna i Hercegovina našla među 120 država koje su izglasale Rezoluciju", napisao je Lagumdžija.

  • Politika

  • 28. Okt. 2023  28. Okt. 2023

  • 1

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija oglasio se nakon usvajanja rezolucije UN-a o hitnom primirju u Gazi.

"Na kraju ove dramatične sedmice želim iskazati čestitke i zahvalnost svima koji su učestvovali u donošenju odluke i glasanja za Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN). Zajedno smo pokazali, nakon niza razgovora i detaljnih analiza i procjena, da znamo i možemo funkcionirati kao tim u kojem nadležne institucije, Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, mogu odgovoriti ključnim vanjskopolitičkim izazovima. Tako se, zahvaljujući upravo principijelnom stavu i timskom radu, Bosna i Hercegovina našla među 120 država koje su izglasale Rezoluciju", napisao je Lagumdžija, te dodao: 

"Ovo je bio samo mali korak koji daje nadu da svijet, a i mi sami nismo izgubili politički i moralni kompas. Dobri poznavaci prilika u UN-u tvrde, da trodnevni hitni saziv Generalne Skupštine spada u red najdramatičnijih zasjedanja okončanih Rezolucijom o gorućem planetarnom pitanju. Glas 120 država je svojevrstan krik u ime preko dvije trećine ljudi širom svijeta da se odmah zaustavi ubijanje nedužnih civila u Gazi.

Poziv da se neodložno otvori proces izgradnje pravednog i održivog rješenja Izraelsko Palestinskog sukoba koje se može postići mirnim sredstvima baziranim na relevantnim rezolucijama UN i u skladu sa međunarodnim pravom – rješenja zasnovanog na postojanju dvije države koje žive u miru i sigurnosti", zaključio je on.

Na kraju ove dramatične sedmice želim iskazati čestitke i zahvalnost svima koji su učestvovali u donošenju odluke i...

Objavljuje Zlatko LagumdžijaSubota, 28. listopada 2023.

Jordanska rezolucija je usvojena sa 120 glasova za, dok je 45 bilo uzdržano, a 14 - uključujući Izrael i SAD - glasalo je protiv. Rezolucija poziva na "trenutno, trajno i trajno humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava", kao i na "trenutni, potpuni, kontinuirani, sigurni i nesmetani humanitarni pristup".

Također traži od Izraela da povuče svoju preporuku o evakuaciji sjeverne Gaze.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...