POSLOVNI POTEZ GODINE: Javno preduzeće gradi četiri solarne elektrane, ali ni to nije sve...

Unatrag nekoliko godina izgradili su tri nova bunara za vodu, kojima je udvostručena raspoloživa količine vode za stanovništvo i privredu te za što su investirali višemilionska sredstva.

  • Ekonomija

  • 02. Nov. 2023  

  • 0

Komunalno preduzeće Rad iz Tešnja dio će svojih potreba za električnom energijom uskoro zadovoljavati iz četiri vlastite solarne elektrane, ukupno instalisane snage 200 kW - potvrdio je Feni načelnik te općine Suad Huskić.

On napominje kako su izdali saglasnost tom preduzeću da na općinskom zemljištu, na kojem su već izgrađeni bunari za vodu, izgradi i solarne elektrane za proizvodnju električne energije, a koju će koristiti za pokretanje pumpi za vodu. 

Općina Tešanj, podsjeća Huskić, unazad pet godina u naselju Jelah Polje izgradila je tri nova bunara za vodu, kojima je “uduplala raspoložive količine vode za stanovništvo i privredu” te za što su investirali višemilionska sredstva.

-Projektovanje postrojenja je već završeno, a trenutno se radi na obezbjeđivanju potrebnih dozvola za gradnju ovih solarnih elektrana. Što se tiče finansijske konstrukcije, dio sredstava će donirati UNDP, oko 120.000 KM, a ostatak će finansirati KP Rad i Općina Tešanj. Ukupna investicija bi trebala iznositi oko 420.000 KM,  a preduzeću će ove solarne elektrane na godišnjem nivou osigurati uštede na nivou od oko 50.000 KM. Ova bi se investicija, prema sadašnjim cijenama električne energije, mogla u potpunosti otplatiti za šest do sedam godina. Rad se, inače, ubraja u red najuspješnijih komunalnih preduzeća u Bosni i Hercegovini, sa vrlo niskim procentom gubitaka na mreži, vlastitom deponijom sa potrebnim dozvolama i malim brojem uposlenih - istakao je Huskić.

Javno preduzeće Toplana Tešanj, dodaje Huskić, već je instalirala i pustila u rad solarnu elektranu, a u pripremi je da to učini i Javno zdravstvena ustanova Opća bolnica Tešanj, čiji je osnivač ta općina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...