"TVRDNJE NJEGOVOG SINA DARKA DA NEMA ADEKVATNU ZDRAVSTVENU ŽAŠTITU SU LAŽ": Ko sve lobira za Mladićevo napuštanje ćelije u Hagu?

"Tvrdnje sina Darka Mladića da njegov otac u Hagu nema adekvatnu zdravstvenu njegu su čista laž. Zločinca liječe ljekari bolnice Bronovo u kojoj se liječe i članovi kraljevske porodice".

  • Mini market

  • 05. Nov. 2023  

  • 1

Darko Mladić, sin ratnog zločinca Ratka Mladića, ponovo je u akciji "vađenja" svog oca iz haškog pritvora i njegovog vraćanja u Srbiju. 

"Posljednji istup Darka Mladića je novi pokušaj da se iz pritvora, zbog, navodno, teškog zdravstvenog stanja, izbavi Ratko Mladić i prebaci u Beograd.

Piše Almasa Hadžić za Politički.ba

Poučeni ranijim iskustvom puštanja na privremenu slobodu "zbog bolesti" Radoslava Brđanina, Gorana Hadžića, Vojislava Šešelja, posebno posljednjeg slučaja Frenkija Simatovića, veliki srpski diplomatski lobi, pod izgovorom da Mladić nema adekvatno liječenje u Hagu, pokušava da do kraja godine obezbjedi odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu.

Dosadašnji pokušaji njegovog izbavljenja iz pritvorske jedinice i vraćanja u Srbiju nisu uspjeli, ali, čim se ponovo digla hajka oko njegovog "teškog zdravstvenog stanja" ne bi me iznenadilo da ovaj ratni zločinac vrlo skoro osvane u Beogradu",  kaže izvor iz Haga koji je za Politicki.ba govorio pod uslovom anonimnosti. 

Ratko Mladić, pravosnažno osuđen na doživotnu robiju za zločin genocida i druga teška djela ratnog zločina, jedini je osuđenik koji nakon presude nije izmješten na izdržavanje kazne u zatvore neke od evropskih zemalja. 

"Tvrdnje sina Darka Mladića da njegov otac u Hagu nema adekvatnu zdravstvenu njegu su čista laž. Zločinca liječe ljekari bolnice Bronovo u kojoj se liječe i članovi kraljevske porodice. 

U pritvorskoj jedinici zločinac ima hotelski smještaj -  ima apartman i sve mu je na raspolaganju. Obilaze ga stalno članovi porodice, psiholozi, dolaze mu u posjetu prijatelji. 

Mogao je ići na izdržavanje zatvorske kazene u Englesku, ali su upravo lobiji koji pokušava da ga izvadi iz pritvora, kao i porodica, činili sve da on ostane u Hagu dok ga ne prebace u Srbiju", tvrdi izvor Politicki.ba.

Najnovija priča Mladićevog sina da je liječenje koje njegov tac ima u Hagu "ispod optimalnog", te da su nalazi ljekara koji su ga, po zahtjevu porodice "obišli" već dostavljeni Mehanizmu za krivične sudove, novi je pokušaj da se Mladićevo stanje pokaže veoma teškim kako bi, slično slučaju Simatović,  predsjednica Mehanizma Graciela Gatti Santana odobrila njegovo puštanje na privremenu slobodu. 

Bude li, nakon što stigne mišljenje "još jednog ljekara" koje bi, prema očekivanjima onih koji su ga angažirali, trebalo potvrditi njegovo teško zdravstveno stanje, zločinac Mladić pušten na privremenu slobodu, pokazat će se istinitim informacije da je, upravo i to jedan od razloga da zločinac, nakon više od dvije godine od konačne presude nije poslat na izdržavanje kazne u neki od evropskih zatvora. 

Angažirana srpska diplomatija trenutno privodi kraju "aktivnosti" kako bi ubijedila Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu da osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića pusti na privremenu slobodu. 

Da li će srpske "diplomate" među kojima ima i onih iz BiH, uz pomoć nekolicine "evropskih prijatelja" nadjačati Gracielu Gatti Santana, saznat ćemo uskoro.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...