TANJA FAJON RAZGOVARALA SA ALŽIRSKIM KOLEGOM: "Zaštititi civile i intenzivirati humanitarnu pomoć Gazi"

Dodala je da Slovenija poduzima potrebne napore za Gazu unutar međunarodne zajednice.

  • Evropa

  • 06. Nov. 2023  

  • 0

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon izjavila je da njena zemlja nastoji postići mir na Bliskom istoku, dodajući da Slovenija poziva na hitno proglašenje humanitarnog prekida vatre u izraelsko-palestinskom sukobu.

Fajon se sastala s ministrom vanjskih poslova Alžira Ahmedom Attafom u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije.

Fajon je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazala da su tokom sastanka najviše razgovarali o izraelsko-palestinskom sukobu.

"Obje države odlučne su da se osigura mir na Bliskom istoku. Naša je dužnost da zaštitimo civile, intenziviramo humanitarnu pomoć u Gazu i spriječimo širenje sukoba", rekla je.

Dodala je da Slovenija poduzima potrebne napore za Gazu unutar međunarodne zajednice, prenosi Anadolija.

"Pozivamo na proglašenje humanitarnog primirja što je prije moguće. To će kasnije omogućiti prekid vatre", kazala je Fajon.

Istakla je da je mirovni proces na Bliskom istoku bio zanemaren više od 15 godina.

"Sada postoji prilika da se proces oživi i poduzmu konkretni koraci za dvodržavno rješenje", rekla je.

Alžirski ministar vanjskih poslova Attaf istakao je da se situacija u Gazi znatno pogoršala.

"Kriza na Bliskom istoku je konkretan primjer nedjelovanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN)", rekao je Attaf.

Naglasio je da posebno cijeni odnos Slovenije prema situaciji na Bliskom istoku, istakavši da ipak UN nije ispunio očekivanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...