SAŠA MAGAZINOVIĆ NE KRIJE RAZOČARENJE: „Sa ovim partnerima nije moglo više, za neke stvari ne dobijate zdravorazumsku podršku..“

Više se uradilo nego prije, ali manje nego što se očekivalo.

  • Politika

  • 07. Nov. 2023  

  • 1

Dok čekamo Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj uniji, optimizam polako nestaje. Kada se slože kockice šta smo uradili, a šta smo propustili uraditi, sve se glasnije čuje kako smo mogli više. 

Sve je manje učinjenog dok je i dalje popis obaveza pred Bosnom i Hercegovinom jako dug. Radilo se jeste, ali moglo je i više. Od optimističnog otvaranja pregovara sa BiH do kraja godine, pojavio se novi rok, a to je mart 2024. godine. Mnogi glasno kažu i da otvaranje pregovora sa BiH najmanje ovisi od same BiH. 

"Ja sam od početka izjavljivao da mi nije jasno na osnovu čega se temelje izjave da možemo mi započeti svoj pregovarački status“, kazao je Haris Plakalo, analitičar za evropske integracije.

Izjave su su temeljile na usvojenih pet zakona i nekoliko potpisanih  sporazuma. Danas se postavlja pitanje je li bilo dovoljno.

"Vjerujem da će ovaj Izvještaj biti ograničeno pozitivan, postignut je ograničeni napredak nije postignut onaj napredak koji bi označio pozitivan  izvještaj BiH. S obzirom da nismo usvojili zakone koji su na stolu da se usvoje“, kazao je Plakalo.

Više se uradilo nego prije, ali manje nego što se očekivalo.

"U Briselu je prepoznato da je učinjen određeni iskorak, posebno je on velik kada poredite sa prethodnim godinama kada nije učinjeno ništa. Da je trebalo više - trebalo je, da je moglo više - nije moglo s ovim političkim partnerima gdje za neke zdravorazumske stvari ne dobijate podršku“, kazao je zastupnik SDP-a BiH U PSBiH Saša Magazinović, dodavši kako s ovim partenrima nije moglo više, jer su, kako je kazao –„za neke stvari ne dobijate zdravorazumsku podršku..“

Podrške je nestalo na Zakonu o sudu BiH, i tu je stao vrtoglavi napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Ključno pitanje danas je i to kome je u interesu da BiH ne uđe u EU. 

Donedavne izjave kako kraj godine znači početak pregovora sa BiH i najoptimističniji su počeli mijenjati. 

"Oni sada govore o nekom drugom intervalu možda u martu, nama bi jako značilo da to bude decembar, da bude do kraja godine“, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...