GENERALNI SEKRETAR UN-a PORUČIO: "Nešto očigledno nije u redu s izraelskim vojnim operacijama u Gazi"

Guterres je naglasio potrebu za humanitarnim prekidom vatre, kao i omogućavanjem oslobađanja talaca, kao i masovnog ulaska pomoći u Pojas Gaze.

  • Svijet

  • 08. Nov. 2023  08. Nov. 2023

  • 1

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je danas da je na hiljade djece ubijeno u Pojasu Gaze i da to pokazuje da nešto očigledno nije u redu u načinu na koji se izvode vojne operacije.

“Svake godine, najveće brojke ubistava djece od strane bilo kojeg od aktera u svim sukobima kojima svjedočimo su maksimalno izražene u stotinama. U Gazi za nekoliko dana imamo hiljade ubijene djece“, rekao je Guterres u intervjuu za “Reuters Next“ u New Yorku.

Guterres je naglasio potrebu za humanitarnim prekidom vatre, kao i omogućavanjem oslobađanja talaca, kao i masovnog ulaska pomoći u Pojas Gaze.

“Potrebno je da se napravi razlika između Hamasa i Palestinaca. Ako ne napravimo tu razliku, mislim da čovječanstvo gubi smisao“, poručio je Guterres.

Opisujući situaciju u Gazi kao užasnu i katastrofalnu, šef UN-a je napomenuo da ulazak goriva u palestinsku enklavu još nije odobren, da je voda dostupna u veoma ograničenoj količini i da u bolnicama nedostaje lijekova, prenosi Anadolija.

“Od suštinske je važnosti da se poštuju zakoni rata. Jedna od stvari koje jasno govorimo Izraelu je da je vrlo važno da se zakoni rata u potpunosti poštuju“, zaključio je Guterres.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...