ŠPANSKA MINISTRICA IONE BELARRA: "Izrael mora prekinuti genocid nad Palestincima u Gazi"

Ističe da bi Španija i druge nacije trebale prekinuti diplomatske odnose s Izraelom u znak protesta zbog njegovih napada na Gazu.

  • Evropa

  • 08. Nov. 2023  

  • 0

Španska ministrica pozvala je međunarodnu zajednicu da uvede sankcije Izraelu kojeg je optužila da “planira genocid” nad Palestincima u Gazi.

Ione Belarra, španska ministrica za socijalna prava i čelnica krajnje ljevičarske stranke Podemos, u intervjuu za Al Jazeeru, također je osudila svjetske lidere zbog očiglednih duplih standarda – istakavši da se osuđuje kršenje ljudskih prava u Ukrajini, dok o žrtvama izraelskog bombardovanja vlada “zaglušujuća tišina”.

“Izraelska država mora okončati planirani genocid nad palestinskim narodom”, rekla je Belarra.

“Kako to da u drugim sukobima možemo držati lekcije o ljudskim pravima, ali ne i u ovom kojeg svijet užasnuto posmatra? Smrt hiljada djece, majke koje plaču jer gledaju smrt vlastite djece”, dodala je. “Zaglušujuća je tišina toliko zemalja i političkih lidera koji bi mogli nešto uraditi. Govorim o Evropskoj uniji, koju veoma dobro poznajem. Njeno licemjerje je neprihvatljivo.”

Ističe da bi Španija i druge nacije trebale prekinuti diplomatske odnose s Izraelom u znak protesta zbog njegovih napada na Gazu.

Palestinska grupa Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze, je 7. oktobra izvela napad bez presedana na Izrael, ubivši više od 1.000 Izraelaca, a stotine zarobivši.

U namjeri da uništi Hamas, Izrael je počeo bombardovati Gazu, jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu, pri čemu je ubio više od 10.000 ljudi.

Španski građani našli su se s obje strane krize.

List El Pais je, pozivajući se na diplomatske izvore, izvijestio je da je preminuio španski državljanin Ivan Illarramendi, kojeg je 7. oktobra oteo Hamas. Živio je u kibucu.

Španija je također jedna od zapadnih zemalja koje pokušavaju evakuisati svoje građane iz Gaze.

Evropa ‘gubi mogućnost djelovanja’

Nedugo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, Evropska unija je sankcionisala ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove saradnike.

Belarra sugerira da Evropska unija tako “brzo reaguje” i u slučaju protiv Izraela.

“Reagovali su u slučaju rata u Ukrajini.”

“Izmiče nam prilika. U ovom trenutku bismo mogli mnogo toga uraditi”, rekla je, uključujući uvođenje ekonomskih sankcija premijeru Netanyahuu, kojeg je opisala kao “ratnog zločinca”, i njegovom političkom krugu.

“Odgovorne treba izvesti pred Međunarodni krivični sud i suditi im za odobravanje bombaških kampanja u kojima je ciljano civilno stanovništvo – što je ‘flagrantno kršenje ljudskih prava’”, rekla je.

“Zahtijevam da moja zemlja i druge zemlje prekinu diplomatske odnose s Izraelom. Mislim da bi time poslali pravu političku poruku, a to je da ne želimo imati ništa s ratnim zločincima”, dodala je.

“Moramo djelovati i moramo biti strožiji, uprkos činjenici da je Izrael veoma moćan i da ima moćne prijatelje.”

Belarrina stranka Podemos je partner u trenutnoj španskoj lijevo orjentisanoj koalicijskoj vladi koju vodi socijalistički premijer Pedro Sanchez.

Španija je tražila oslobađanje više od 200 taoca koje Hamas drži i pozvala na primirje. Također je pozvala na dopremanje humanitarne pomoći u Gazu.

Španski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares rekao je u srijedu za špansku televiziju RTVE da će Madrid udvostručiti pomoć za civilno stanovništvo Gaze.

"Dostojanstveniji položaj"

Rat je podijelio političke stranke širom Evrope, a na hiljade demonstranata izašlo je na ulice širom kontinenta, zahtijevajući prekid vatre.

Niz propalestinskih marševa održan je posljednjih sedmica u Madridu, Barseloni i drugim španskim gradovima, bez ikakvih službenih ograničenja.

Španija ima veliku muslimansku populaciju od oko dva miliona ljudi, pokazuju vladine statistike. U zemlji također živi oko 50.000 Jevreja.

Stav Španije prema javnom aktivizmu o ratu Izraela i Hamasa razlikuje se od susjedne Francuske koja je zabranila propalestinske marševe. Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo također suzbijaju propalestinski aktivizam.

Belarra je osudila evropske vlade, ne imenujući ih, zbog “kriminalizacije” pro-palestinskog pokreta.

“Vlada Španije održava dostojanstveniju poziciju od drugih zemalja evropske zajednice, koje zabranom protesta kriminaliziraju propalestinski pokret. Želim da Španija uradi više, da uradi sve što može”, rekla je.

Ignacio Molina, stručnjak za vanjsku politiku na Autonomnom univerzitetu u Madridu, kaže da je Španija zbog stava o Palestini izuzetak u Evropi, no naglašava da se Belarrini stavovi razlikuju od vladinih, čiji su istupi bili mnogo izabalansiraniji.

“Španija ima dobre odnose sa Izraelom, ali je, poput Irske i nekih drugih evropskih zemalja, više naklonjena Palestinskom cilju”, rekao je za Al Jazeeru.

“Španija je započela diplomatske odnose s Izraelom tek 1986. godine, ali je napravila i neke lijepe geste poput davanja španskog državljanstva sefardskim Jevrejima.”

Vlada Španije je 2015. godine objavila da će sefardskim Jevrejima, koji su 1492. protjerani iz Španije, ponuditi državljanstvo kako bi se iskupila za to što su ih katolički monarsi protjerali.

Španija je u utorak odala počast generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterresu, kojeg je Izrael kritikovao zbog njegovih izjava da se napadi Hamasa “nisu dogodili u vakuumu”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...