DRŽAVNA INSTITUCIJA OBJAVILA PROJEKCIJE: Uprava za indirektno oporezivanje BiH očekuje rast prihoda od 7,7 posto

U narednoj godini se očekuje da značajan generator rasta prihoda budu i akcize, zbog projektovanog apsolutnog rasta akciza na duhan.

  • Ekonomija

  • 08. Nov. 2023  08. Nov. 2023

  • 0

Stopa rasta projektovanih neto prihoda od indirektnih poreza za ovu godinu iznosi 7,7 posto, navelo je Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH u svom biltenu, prenosi Srna.

Projektovane stope rasta neto prihoda od indirektnih poreza za narednu godinu su 4,8 odsto, za 2025. godinu 3,6 posto, a za 2026. godinu 3,7 posto.

Projekcija prihoda u ovom periodu zasnovana je na projektovanim relevantnim makroekonomskim pokazateljima, istorijskoj sezonskoj šemi naplate i projekcijama pojedinih kategorija prihoda za ovu godinu.

Najveći generator godišnjeg apsolutnog rasta prihoda od indirektnih poreza u ovom periodu je PDV, s obzirom na njegovo značajno učešće u prihodima, te planiranim stabilnim stopama rasta, navodi se u biltenu.

U narednoj godini se očekuje da značajan generator rasta prihoda budu i akcize, zbog projektovanog apsolutnog rasta akciza na duhan.

Važan faktor ostvarenja projekcija naplate akciza je nepromijenjena akcizna politika i kontinuirana borba protiv crnog tržišta cigareta i duhana u BiH.

Rast tržišta duhanskih prerađevina trebao da prati makroekonomske projekcije potrošnje, šta bi uz umjereni rast prosječne ponderisane cijene cigareta trebalo dovesti do daljeg rasta vrijednosti prometa cigareta i oporezovanih količina cigareta.

Odjeljenje UIO za makroekonomsu analizu naglašava da postoje značajni rizici za ostvarivanje projekcija prihoda od indirektnih poreza u periodu od 2023-2026. godina.

To su sve vrste rizika koji prijete ostvarivanju projektovanih stopa rasta makroekonomskih pokazatelja, kao i rizicima koji se odnose na samu naplatu prihoda od indirektnih poreza i borbu protiv sive ekonomije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...