SAŠA MAGAZINOVIĆ, NAKON SVEGA: "Nije bilo samo lobiranje iz BiH; Tražiću da se i opozicija uključi u evropske procese"

Dva dana prije odluke u Briselu, istaknuo je Magazinović, dešavalo se mnogo toga.

  • Politika

  • 09. Nov. 2023  09. Nov. 2023

  • 1

Je li poruka koju smo juče dobili od Evropske komisije uspjeh ili još jedno razočarenje, očekuje li kooperativniji pristup koalicionih partnera u rješavanju preostalih prioriteta na evropskom putu, šta ukoliko do marta BiH ne uspije ispuniti zadatke koje je postavio Brisel – o ovim pitanjima za N1 govorio je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine i član Zajedničke komisije za evropske integracije.

Dva dana prije odluke u Briselu, istaknuo je Magazinović, dešavalo se mnogo toga.

“Samo dva sata prije odluke BiH je bila nigdje. Prije dva dana je stvarno bilo teško. Događaji su se smjenjivali ko na traci, postojalo je nekoliko verzija zaključaka. Nije bilo samo lobiranje iz BiH. I naši prijatelji iz inostranstva su puno učinili za BiH. Jedan visoki zvaničnik mi je poslao poruku: ‘Tanja Fajon zaslužuje spomenik u Sarajevu s obzirom kako energično se zalagala i koliko je stvari učinila u proteklih nekoliko dana’, ne sporeći sve vrijeme ono što radi za BiH i da ishod bude ovakav”, kazao je Magazinović.

Postoji li šansa da u martu dobijemo datum za otpočinjanje pregovore?

“Zavisit će od mnogo toga, zavisit će od politike, zavisit će od toga šta je urađeno, zavisit će od geopolitike. Neki od zakona su i pripremljeni. To neko vezivanje u paket, ko god to uradi, znači da svjesno opstruira evropski put, jer postoje pitanja oko kojih se nećemo složiti”, istaknuo je.

Finansijska pomoć

Komentarisao je paket zemljama regiona u iznosu od šest milijardi eura.

“Tih 6 milijardi je zaista ogromna cifra predviđena za našu regiju, 4 milijarde za projekte, 2 milijarde finansijska pomoć. Zemlje u okruženje već sada računaju na koji način će to podići BDP svake zemlje pojedinačno, i zamislite da pored vašeg budžeta, da vam da još neko jedan budžet”, kazao je.

Magazinović je dodao i da će tražiti da se i opozicija uključi u evropske procese BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...