PIŠI PROPALO: Prijedlog i najave Milorada Dodika o minimalnoj plaći naišle na zid u Republici Srpskoj…

Odmah se znalo, da će sindikat podržati ovaj prijedlog.

  • Ekonomija

  • 10. Nov. 2023  

  • 1

Kada je prosječna neto plaća u Republici Srpskoj prešla 1.000 KM, to je bila vijest. Danas, tri godine poslije, govori se o 1.050 KM minimalca, započinje prilog na RTRS-u, Javnom RTV servisu pod kontrolom Dodikovog režima, pokušavajući ublažiti ovo što tek slijedi.

Rast cijena, potražnja za radnicima, razlog su više da predsjednik Republike Milorad Dodik predloži ovaj iznos, koji je od sadašnjeg najnižeg ličnog dohodka veći za 350 KM, nastavljaju Dodikovi novinari.

-Odmah se znalo, da će sindikat podržati ovaj prijedlog, a poslovna zajednica negodovati. Zašto "da"? I zašto "ne"?

Šta kaže matematika socijalnih partnera, ali i računica onih koji rade za trenutno 700 KM minimalca?

Dodikov prijedlog prihvatljiv je za sindikat, ali ne i za poslodavce, pa je sasvim jasno kako su Dodikove najave bile čisti populizam i predstava za javnost.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...