PUNA USTA KOSOVA: Ivica Dačić najavio kandidaturu Srbije za članstvo u…

Kazao je i da međunarodna vojna i civilna misija čuvaju samo pojedine manastire i crkve.

  • Regija

  • 10. Nov. 2023  

  • 5

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, najavio je na Generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu, kandidaturu Srbije za članstvo u Izvršnom savjetu te organizacije.

„Republika Srbija od država članica očekuje podršku, uvjerena da će, i ovoga puta, opravdati vaše povjerenje“, poručio je Dačić.

O novim članovima Izvršnog savjeta će se glasati 15. novembra, a kandidati su i Rusija, Slovačka, Češka, Uzberkistan i Albanija.

Ministar vanjskih poslova Srbije, poručio je u svom govoru da je srpska kulturna baština na Kosovu ugrožena, iako je pod zaštitom UNESCO-a.

Kazao je i da međunarodna vojna i civilna misija čuvaju samo pojedine manastire i crkve.

Dačić je kazao da se na Kosovu nalazi srpsko kulturno istorijsko naslijeđe koje broji 1.300 svetinja, „od nemjerljivog značaja ne samo kada je riječ o nacionalnom identitetu Srbije već predstavlja i dio vrijedne evropske i svjetske kulturne baštine“.

„Nažalost, to naslijeđe je konstantno podvrgnuto pokušajima preimenovanja, revizije nepobitnih istorijskih činjenica i fizičkom skrnavljenju. Vjerujem da su vam detaljno poznate tragične činjenice, kada je riječ o našoj kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji i permanentna ugroženost njene zaštite“, naveo je Dačić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...