RAMO ISAK PORUČIO NEŠIĆU I DODIKU: "Da nije sredstava iz Federacije BiH, RS bi davno ugasila svjetla"

"Ako banjalučka ili entitetska policija RS-a nije u stanju spriječiti bjegunca iz banjalučkog zatvora, kako će onda biti spremna braniti granicu", kaže Ramo Isak

  • Politika

  • 10. Nov. 2023  

  • 3

Novi kamen spoticanja u djelovanju državne vlasti jeste zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu u Bosni i Hercegovini, odnosno Frontex.

Frontex potpisuje sporazum s državama, a ne s entitetima. To je ono što smeta ministru sigurnosti Nenadu Nešiću koji želi u priču uvesti niže nivoe vlasti i tako nadležnost s državnog prebaciti na niže nivoe vlasti. No, teško će to ići.

"Entitetske i kantonalne policije mogu čuvati granicu jedino i samo kada od njih asistenciju traži Granična policija BiH", izričit je federalni ministar unutrašnjih poslova. U ugovor s Frontexom državni ministar sigurnosti želi ubaciti i nadležnosti entiteta, što bi bilo razvlašćivanje države – no od toga, kaže Isak, nema ništa.

"Zakon jasno propisuje čija je nadležnost kontrola državnih granica", kaže Emir Efendić.

Potvrdio je uključenost entitetske policije, ali samo onda kada to od njih traži Granična policija. 

"Frontex ne zanimaju ni entiteti niti kantoni", objašnjava vojnopolitički analitičar Hamza Višća.

Nešić je već svojim stavom nanio dovoljno štete, kako u odnosima u koaliciji tako i u državi.

Dodaje Isak da Nešić priča samo populističke priče, ali da građani RS-a dobro znaju kakvo je zapravo stanje

"I za kraj – ako banjalučka ili entitetska policija RS-a nije u stanju spriječiti bjegunca iz banjalučkog zatvora, kako će onda biti spremna braniti granicu", kaže Ramo Isak za televiziju Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...