IRSKA EUROZASTUPNICA DALY O GAZI: "Ovo nije samo izraelski genocid, nego i evropski"

Čak 10.000 mrtvih. U prosjeku ubijen je jedan od 200 stanovnika Gaze. Palestinsko dijete ubijano je svakih deset minuta tokom mjesec dana, a odgovor Von der Leyen na ovo groblje za djecu je poruka Izraelu da izbjegava civile - naglasila je Daly

  • Evropa

  • 10. Nov. 2023  

  • 1

Irska zastupnica u Evropskom parlamentu Clare Daly u petak je kritizirala predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen jer nije pozvala na primirje u Gazi.

"Izrael već mjesec dana pretvara Gazu u ruševine i puni njene ulice dječijom krvlju", napisala je Daly na društvenoj mreži X, označavajući Von der Leyen te dodala: - S evropskim i američkim oružjem, te evropskom i američkom podrškom. Ipak, Von der Leyen ne smije da izusti ni riječ 'prekid vatre'. Ovo nije samo izraelski genocid, ovo je i evropski genocid. 

Također je objavila video svog obraćanja na sjednici parlamenta održanoj u srijedu, gdje se otvoreno obrušila na "državu aparthejd Izrael" zbog činjenja genocida, izgladnjivanja stanovnika Pojasa Gaze, bombardovanja bolnica, ambulantnih kola, novinara i humanitarnih koridora.

"Čak 10.000 mrtvih. U prosjeku ubijen je jedan od 200 stanovnika Gaze. Palestinsko dijete ubijano je svakih deset minuta tokom mjesec dana, a odgovor Von der Leyen na ovo groblje za djecu je poruka Izraelu da izbjegava civile", naglasila je Daly i nastavila:

"Ne možete čak ni pozvati da se to zaustavi. Ne možete ni pozivati na prekid vatre. Pa, naravno, ne možete. Zato što se ovi zločini protiv čovječnosti vrše vašim oružjem, u vaše ime. Zato nemojte dolaziti ovdje pokušavajući da obrišete krv sa zakašnjelom porukom zabrinutosti. To nije samo izraelski genocid. To je i vaš i Hag nije dovoljno dobro mjesto za vas.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra.

Najmanje 11.078 Palestinaca je ubijeno, među kojima 4.506 djece i 3.027 žena. Prema zvaničnim podacima broj poginulih u Izraelu je oko 1.600.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...