VANREDNI SAMIT OIC-a I ARAPSKE LIGE: Turski predsjednik Erdogan doputovao u Saudijsku Arabiju

Erdogana su na Međunarodnom aerodromu "Kralj Khalid" dočekali emir Rijada princ Faisal bin Bandar Al Saud, turski ambasador u Rijadu Fatih Ulusoy i ostali zvaničnici.

  • Svijet

  • 11. Nov. 2023  

  • 0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u Rijad, glavni grad Saudijske Arabije, kako bi prisustvovao vanrednom zajedničkom samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) i Arapske lige, prenosi Anadolija.

Erdogana su na Međunarodnom aerodromu "Kralj Khalid" dočekali emir Rijada princ Faisal bin Bandar Al Saud, turski ambasador u Rijadu Fatih Ulusoy i ostali zvaničnici.

Saudijska Arabija bit će domaćin dva samita, Arapske lige i Organizacije islamske saradnje.

Erdogan će prisustvovati 8. vanrednom islamskom samitu na kojem će razgovarati o izraelskim napadima na okupiranu palestinsku zemlju, posebno Pojas Gaze i palestinski narod.

Predstavnici islamskog svijeta će razmijeniti ideje o konkretnim koracima koje treba poduzeti u vezi s nedavnim dešavanjima.

Očekuje se i da će Erdogan održati bilateralne sastanke s liderima koji učestvuju.

Al Jazeera javlja kako se iranski predsjednik Ebrahim Raisi nada da će postići konsenzus među 57 zemalja koje sudjeluju na samitu kako bi pokušali progurati dnevni red koji su iranski dužnosnici imali od početka rata.

A to je potpuni bojkot isporuke nafte i plina Izraelu. Iranski predsjednik, prema lokalnim medijima, ide korak dalje tražeći da se zabrani prodaja oružja Izraelu i da arapske zemlje uvedu zonu zabrane leta nad svojim zračnim prostorom za izraelske letove dok se ne riješi ovo pitanje.

Iranski predsjednik prvi je iranski dužnosnik koji je u subotu u 11 godina posjetio saudijsku prijestolnicu. Posljednji iranski predsjednik koji je posjetio Rijad bio je Mahmoud Ahmadinejad 2012. Dakle, ovo je svakako vrlo važan dan za Ebrahima Raisija. Hoće li uspjeti ostvariti ono što je zacrtao, morat će se sačekati i vidjeti.

Izraelska vojska danima nastavlja napade na bolnice u Pojasu Gaze, pokrećući nasilne akcije koje su dovele do smrti i ranjavanja civila, izazivajući veliku zabrinutost za sudbinu raseljenih osoba u tim bolnicama.

Izraelski avioni su u petak naveče pojačali napade na bolnice u Pojasu Gaze, i to u blizini bolnice Al-Shifa, Indonezijske bolnice, bolnice Al-Awda, bolnice Al-Quds i dječije bolnice Al-Rantisi.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 11.078 Palestinaca je ubijeno, među kojima 4.506 djece i 3.027 žena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...