INSTITUT ZA OKEANOGRAFIJU I RIBARSTVO: "Prozirni želatinasti oblici na plaži u susjedstvu zbunili posmatrače"

"Radi se samo o mezoglejnom disku, sloju tkiva koji nema živih stanica"

  • Regija

  • 11. Nov. 2023  

  • 1

​Institut za okeanografiju i ribarstvo objavio je zanimljivu pojavu koja je zadnjih dana vidljiva na plažama oko Nina, mjesta blizu Splita.

Kako navode iz Instituta, na stotine nasukanih prozirnih želatinastih oblika vjerovatno su ostaci meduza koje su na plažu nanijeli valovi.

"Radi se samo o mezoglejnom disku, sloju tkiva koji nema živih stanica. Ostatak organskog tkiva, koji je bitan za determinaciju meduza, u ovom slučaju nije vidljiv i najvjerovatnije su ga pojeli drugi morski organizmi, što upućuju da meduze nisu nasukane dok su bile žive već se proces ugibanja meduze dogodio ranije, u morskoj vodi", navodi Institut.

Iz Instituta su saopštili da je važno pratiti pojavu svih želatinastih planktonskih organizama, jer njihova masovna pojava može imati štetan uticaj na morski ekosistem i ribarstvo kao privrednu granu.

Kako su naveli, dobijeni podaci im dugoročno omogućuju bržu i realniju procjenu obima zahvaćenih područja.

"Zato su nam sve dojave o meduzama i ostalim želatinastim organizmima, živim ili nasukanim, koje nam šalju građani, značajan izvor informacija i za svaku takvu dojavu smo jako zahvalni", poručili su iz splitskog Instituta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...