OČIGLEDNO JE DA ZEMLJE G7 NE PRIZNAJU: Ovo je mapa koja pokazuje koliko je zemalja priznalo Palestinu kao državu

Koalicija Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) je 15. novembra 1988. godine zvanično proglasila Državu Palestinu.

  • Svijet

  • 11. Nov. 2023  

  • 0

Svježi sukobi između Hamasa i Izraela ponovno stavljaju pojas Gaze i Palestinsku teritoriju pod globalni reflektor, potičući strah od daljnje eskalacije nasilja na Bliskom Istoku.

Koalicija Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) je 15. novembra 1988. godine zvanično proglasila Državu Palestinu. Država je polagala pravo na suverenitet Pojasa Gaze, Zapadne obale i Istočnog Jerusalema.


Službeno, Ujedinjeni narodi priznaju PLO kao vladajući entitet na Zapadnoj obali (uključujući istočni Jerusalem) i Pojas Gaze. Nakon što su Izrael i PLO potpisali sporazum iz Osla sredinom 1990-ih, PLO je preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze i 40 posto Zapadne obale preko novostvorene administracije Palestinske uprave. Međutim, nakon vojnog sukoba 2007. između rivalskih palestinskih frakcija Fataha (većinske stranke PLO) i Hamasa (militantne političke stranke odvojene od PLO), Pojasom Gaze upravlja Hamas.

alt

Visual Capitalist je mapirano prikazao spisak zemalja koje trenutno priznaju Palestinu kao državu i onih koje to ne priznaju. U analizi koje je iznio Visual Capitalist istaknuto je da 138 od 193 članice Ujedinjenih nacija (UN), što je 72 posto, priznaje Državu Palestinu.

Dakako, 55 država ne priznaje Palestinu. Mnoge zapadne zemlje svijeta, uključujući cijelu G7, ne priznaju Palestinu. Umjesto toga, mnogi održavaju neformalne diplomatske odnose.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...