LAŽNI VIDEO: Nevjerovatno je čime se služi izraelska propagandna mašinerija na društvenim mrežama

Snimak objavljen jučer s naloga "Open Source Intel" imao je samo na ovom računu više od 13 miliona pregleda. Na snimku je bila ženska osoba koja nosi uniformu medicinske sestre i tvrdi da radi u bolnici Al-Shifa u Gazi.

  • Svijet

  • 12. Nov. 2023  

  • 0

Snimak ženske osobe koja se predstavlja kao medicinska sestra, objavljen s naloga koji dijeli objave o izraelskoj okupaciji Pojasa Gaze, izbrisan je s društvene mreže X nakon što je pogledan nekoliko miliona puta, javlja Anadolu agency.

Dr. Marc Owen Jones, stručnjak za digitalne medije i dezinformacije na Univerzitetu Hamad bin Khalifa u Kataru, smatra da su zvukovi na snimku sačinjeni od izrežiranih efekata bombardovanja.

Jones je analizirao snimak s naloga s kojeg se često dijele snimci izraelske vojske.

Snimak objavljen jučer s naloga "Open Source Intel" imao je samo na ovom računu više od 13 miliona pregleda. Na snimku je bila ženska osoba koja nosi uniformu medicinske sestre i tvrdi da radi u bolnici Al-Shifa u Gazi.

Žena je na snimku tvrdila da je Hamas iz bolnice oduzeo medicinske potrepštine poput goriva i morfija.

U drugoj objavi na istom računu navedeno je da, iako su neki nalozi demantovali video, tvrdi se da je snimak preuzet iz pouzdanog izvora, ali da nije bilo moguće provjeriti njegovu autentičnost.

Dok je snimak i dalje dijeljen na društvenim mrežama, nalog "Open Source Intel", za koji je utvrđeno da je blizak izraelskoj vojsci, izbrisao je objavu s videom 12. novembra oko 16 sati.

Jones je u objavi na platformi X pojasnio da je riječ o izrežiranom snimku.

"Mislim da najupečatljiviji dio ovog jasno izrežiranog videa nije namješteni akcenat, ili dobro osvijetljena prostorija uprkos tome što, kako je rekla, Hamas krade svo gorivo, izbor povrede (fraktura), ili uredno upakovane riječi IDF-a, nego su to namješteni zvučni efekti bombardovanja Gaze", kazao je ovaj ekspert.

Istakao je da je također posumnjao u video zato što je žena na snimku pokazala lice.

"Ako se, kao što kaže, plaši Hamasa i skoro šapuće dok govori, zašto otkriva svoje lice da je cijeli svijet vidi i, što je još važnije, da je može vidjeti čak i Hamas", rekao je Jones.

Napominjući da je žena sa snimka nosila masku, Jones je istakao da medicinske sestre rijetko nose maske, kao što se obično može vidjeti u ranije objavljenim snimcima iz bolnice Al-Shifa.

Također je skrenuo pažnju na činjenicu da je žena bila sama u prostoriji i da se nije mogao vidjeti niko drugi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...