POSMRTNI OSTACI PRONAĐENI NA DUBINI OD 40 CENTIMETARA: Masovna grobnica otkrivena u dvorištu pravoslavne crkve u Novom Goraždu

Posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od približno četrdeset centimetara te je utvrđeno da se u ovom slučaju radi o sekundarnoj masovnoj grobnici.

  • Društvo

  • 14. Nov. 2023  14. Nov. 2023

  • 3

Nekompletni posmrtni ostaci najmanje šest osoba ekshumirani su iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Donje Sopotnice u općini Novo Goražde, tačnije u dvorištu pravoslavne crkve Svetog Georgija.

Posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od približno četrdeset centimetara te je utvrđeno da se u ovom slučaju radi o sekundarnoj masovnoj grobnici, piše Stav.ba.

alt

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci prebačeni su u kosturnicu JKP "Sveti Marko" Istočno Sarajevo, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, kao i izuzimanje koštanih uzoraka s ciljem identifikacije posmrtnih ostataka uz pomoć DNK analize.

Procesom ekshumacije na terenu rukovodilo je Tužilaštvo BiH, a sudjelovali su i predstavnici Instituta za nestalе osobе Bosne i Hercegovine, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Bosni i Hercgovini, stalni sudski vještak – patolog, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policajci PS Novo Goražde koji su osiguravali lokaciju i pružali krim-tehničku podršku, saopćio je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...